„Cum e posibil așa ceva?” Finlandezii nu înțeleg de ce ei sunt „cei mai fericiți”. Există un detaliu

18 iunie 2023 6:49   Internațional

Finlanda ocupă de șase ani primul loc în lume la Fericire. Cu toate acestea, finlandezii, intervievați pe stradă de reporteri locali sau veniți din țări străine pentru a afla cum e să fii fericit, nu înțeleg foarte bine de ce sunt primii în acest clasament, scrie Insider. Pentru ei viața lor este liniștită și sunt mulțimiți, fericirea este ceva teribil de greu de definit, spun ei. Dar câți oameni de pe planeta aceasta sunt mulțumiți de viața lor.

Detaliul care îi face pe finlandezi „altfel” decât restul lumii

În Finlanda există un aspect extrem de greu de găsit în alte locuri de pe planetă. Se numește încrederea socială. În plus, finlanezii au ajus să fie considerați cei mai fericiți oameni de pe pământ pentru că văd aceasta în cele mai simple lucruri, dar, atenție, la baza multora dintre acestea stă tot încrederea socială.

Pentru Frank Martela, filosof și cercetător al Universitatea Aalto din Espoo, oraș situat la doar 19 kilometri de capitala Helsinki, fericirea e să poți lăsa un copil mic să se ducă singur la școală și să stai liniștit că nu i se se va întâmpla ceva rău.

„Îmi duceam copilul cel mic la pregătitoare când am văzut toate bicicletele astea - parcate cu sutele afară", spune el, arătând o imagine din telefon.

Unii dintre copii au doar șapte ani și ies afară să se joace singuri, fără să stea cineva cu ochii pe ei”, a explicat el.

„În Helsinki e absolut normal să lași bebelușul afară, evident cu o cameră Baby Monitor și dacă se poate lângă geam, ca să vezi căruciorul în timp ce faci cumpărături sau ești la o cafea", spune Jennifer De Paola, psiholog social, care s-a mutat în Finlanda când avea 25 de ani.

Țara este cunoscută și pentru atenția acordată echilibrului dintre muncă și viața personală. Nimeni nu stă peste program, iar la ora 17:00 birourile sunt goale.

Așadar, finlandezii își lasă copiii liberi, au încredere în vecinii lor, se bucură de natură și termină serviciul conform programului de lucru. Dar dacă-i întrebi ce cred despre raportul care îi desemnează an de an cea mai fericită națiune de pe planetă, vei primi un răspuns neașteptat.

„Mereu suntem surprinși că încă suntem primii. În fiecare an aici e o dezbatere de genul 'Cum e posibil așa ceva?'", spune Meri Larivaara, specialistă în sănătate psihică.

„Ne-au sunat și ne-au întrebat dacă ne place viața noastră. Le-am zis doar că nu e nimic în neregulă acum, mai bine să revină mâine", a fost răspunsul unui localnic care a participat la sondajul World Happiness Report în 2023.

Ce probleme au „cei mai fericiți”

Deși din afară viața în Finlanda pare idilică, realitatea este diferită. "Oamenii uită că alte țări au și ele probleme sociale. E greu să găsești o țară unde să nu avem așa ceva", spune Larivaara, menționând criza de sănătate mintală care îi afectează în special pe tineri.

Asemenea multor state, Finlanda a înregistrat o creștere a afecțiunilor pishice în rândurile adolescenților în timpul pandemiei. În primăvara anului 2021, gradul de satisfacție asupra vieții a scăzut în rândul adolescenților, iar anxietatea, depresia și senzația de singurătate au crescut în comparație cu 2019, potrivit unui studiu publicat în aprilie în jurnalul Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health.

Raportul mai arată că problemele de sănătate psihică ale adolescenților finlandezi s-au înmulțit în ultimele două decenii.

Finlanda are și o populație îmbătrânită -potrivit Biroului de evidență a populației, 21,9% din populație are peste 65 de ani. Este țara cu a treia pondere de vârstnici din lume, după Japonia și Italia.

În plus, se simte și divizarea în funcție de venituri.

Mai multe