Expert în psihologie, sfaturi de aur pentru omenire: „Iată adevăratul sens al vieții în 5 cuvinte"

Ultima actualizare:

Ca filosof finlandez și cercetător în psihologie, oamenii mă întreabă adesea: <Care este sensul vieții?> Dar întrebarea mai mare nu este despre un sens cosmic al vieții. Este vorba despre cum să găsești sens în viață. Ce face ca viața să se simtă demnă și valoroasă pentru tine?, se întreabă Dr. Frank Martela, filosof finlandez și cercetător în psihologie care studiază fundamentele fericirii. Acesta este lector la Universitatea Aalto din Finlanda și autorul cărții „A Wonderful Life: Insights on Finding a Meaningful Existence”.

Finlanda s-a clasat pe locul 1 ca cea mai fericită țară din lume timp de 6 ani. Foto: Click.
Finlanda s-a clasat pe locul 1 ca cea mai fericită țară din lume timp de 6 ani. Foto: Click.

Timp de șase ani la rând, Finlanda s-a clasat pe locul 1 ca cea mai fericită țară din lume. Și după ce a trăit aici toată viața, cercetătorul a învățat că găsirea sensului vieții se rezumă la câteva cuvinte: „Fă-te înțeles pentru ceilalți”. Iată cum poți face acest lucru: 

1. Trăiește pentru tine, nu pentru așteptările altcuiva.

În Finlanda tinde să existe mai puțină anxietate, deoarece oamenii nu sunt atât de preocupați de aderarea la o definiție rigidă, societală, a succesului. Poate fi greu să trăiești cu un scop dacă treci prin mișcări, ești epuizat sau plin de resentimente pentru că te afli pe o cale pe care altcineva a ales-o pentru tine. Chiar și o slujbă semnificativă, cum ar fi a fi medic, se poate simți goală dacă inima ta nu este în ea. Înainte de a putea oferi altcuiva, trebuie să înțelegi ce te face fericit și să începi să faci mai mult.

2. Devin-o un expert și împărtășește-ți cunoștințele.

Una dintre cele mai bune modalități de a-i servi pe ceilalți este să găsești ceva care să îndeplinească trei cerințe:

- să fii bun la asta.
- să te entuziasmeze.
- să aibă un impact pozitiv asupra celorlalți.

Odată ce ai găsit un loc de muncă sau un hobby care te face să te simți împlinit, concentrează-te pe a deveni un expert în asta. Apoi, împărtășește asta comunității tale, oamenilor din jurul tău, scriu cei de la cnbc.com.

3. Practică acte aleatorii de bunătate.

În cursurile sale despre bunăstare, cercetătorul îi încurajează pe studenți să facă trei acte aleatorii de bunătate pe zi. Poate fi la fel de simplu ca să oferi un pahar cu apă poștașului, să petreci o după-amiază cu un bunic sau să ajuți un turist să găsească drumul bun.

Este incredibil de înălțător să aud despre legăturile profunde neașteptate pe care studenții mei le dezvoltă cu ceilalți. A ajuta oamenii nu se simte doar bine pe moment, îți aduce și sănătatea pe termen lung. Studiile arată că oamenii care oferă sprijin emoțional familiei, prietenilor și vecinilor au șanse mai mari să trăiască mai mult", spune Frank Martela .

4. Fii un vecin bun!

Talkoot este un cuvânt finlandez vechi care se traduce prin „a lucra împreună pentru a face ceva pe care nu l-ai putea face singur”.

Pe vremea agriculturii, când cineva avea un proiect mare la ferma lor, cum ar fi construirea unui acoperiș de hambar, ținea un talkoot. Vecinii se adunau voluntar și lucrau o zi pentru a ajuta, apoi sărbătoreau cu mâncare și băutură.

Tradiția continuă până în zilele noastre. Vara trecută, cartierul cercetătorului și-a petrecut o după-amiază plantând copaci. În acea seară, și-au amenajat mese și au avut o seară veselă cu gustări și băuturi.

Acest tip de cultură se extinde la motivul pentru care finlandezii se simt adesea pozitiv în legătură cu îndatoririle civice, cum ar fi plata impozitelor. Ei îl consideră esențial pentru binele întregului.

5. Îmbrățișați timpul liniștit împreună

Oamenii nu trebuie să facă gesturi mărețe pentru a fi o parte importantă a vieții tale. A fi împreună în tăcere este suficient pentru a ne face să ne simțim conectați și iubiți.

Pentru mine, să merg la saună cu tatăl meu sau cu un prieten, apoi să stau în tăcere și să privesc natura - valurile mării care se prăbușesc pe țărm, păsările cântând, copacii zumzăind în vânt - sunt momente de profundă semnificație și conexiune", spune cercetătorul.

După cum spune proverbul finlandez: „Vorbirea este argint, dar tăcerea este aur”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net