Ce mănâncă finlandezii, cei mai fericiți oameni de pe Pământ. Iată „rețetele fericirii”

Finlandezii spun că starea lor de bine, „fericirea finlandeză” care îi separă de restul lumii, are la bază patru elemente: o legătură puternică cu natura, durabilitatea în toate, simplitatea ca mod de viață și nu în ultimul rând dragostea profundă pentru mâncare.

image

Din prima zi, dieta finlandeză a fost construită pentru a supraviețui condițiilor dure ale climei nordice, ceea ce înseamnă că multe produse locale sunt disponibile doar pentru o perioadă limitată de timp.

Simplitatea este cuvântul de bază la finlandezi

Tradiția finlandezilor se bazează în primul rând pe simplitate și pe utilizarea pe ingrediente proaspete și naturale. Cu cel mai curat aer din lume, cea mai pură apă din mii de lacuri și nenumărate ingrediente sălbatice care sunt culese din pădurile din toată țara, mâncarea finlandezilor este fără îndoială unul din elemenetele esențiale ale rețetei fericirii lor.

Kalakukko. Pare ceva foarte sofisticat după denumire, în realitate nu este deloc greu de preparat. Este unul dintre preparatele cu tradiție în Finlanda. Constă într-un aluat de secară, umplut, cu ce oare?, cu pește bineînțeles. Se folosește biban sau știucă și se adaugă slănină și ceapă. Se gătește la cuptor și se lasă până când aluatul devine crocant. Se servește fierbinte cu unt și lapte. Opțional.

image

Tocănițele care fac iernile plăcute

Karjalanpaisti este o tocană preparată obligatoriu într-o oală de fontă. Se folosește carne de porc, vită sau miel. Se adaugă cartofi ceapă și morcovi. Când este gata se servește cu dulceață de afină și pâine de secară, dar doar cine vrea. Este o mâncare în special pentru iernile geroase.

O altă tocăniță este pe bază de carne de ren. Nu prea avem noi ren la îndemână, dar ne putem inspira din rețeta celor mai fericiți oameni din lume. Poronkaristys se gătește cu carne uscată de ren tăiată în felii subțiri, prăjită în grăsime cu untură înăbușită cu ceapă. Se servește cu cartofi fierți. Bineînțeles, carnea de ren este un ingredient obișnuit pentru bucătăria finlandeză.

Supele finlandeze

Hernekeitto este o supă de mazăre uscată și carne de porc. În vestul țării rețeta este puțin diferită în sensul că este foarte groasă, scăzută, și se pune inclusiv carne afumată. În Karelia, de exemplu nu se folosește carnea afumată și este mult mai subțire.

Lohikeitto este o supă de somon tipc finlandeză, preparată cu cartofi și praz. Se servește cu mărar. Somonul, ca în toate țările nordice este cel mai consumat pește. Finlandezii mai consumă frecvent hering fie el proaspăt sau afumat.

image

Pâinea finlandezilor

Ruisleipa este pâinea de secară a finlandezilor, un ingredient nelipsit de pe masa lor. Trebuie să știți că Finlanda este țara cu cel mai mare consum de secară din lume, urmată de Estonia și Polonia.

Pâinea lor de secară, făcută din făină integrală de secară, are o crustă tare, dar se înmoaie a doua zi după ce se coace. În estul țării pîinea este mare și rotundă, iar în vest este în formă de disc, subțire și are o gaură în mijloc.

image

Lortsy este o altă pâine tradițională finlandeză. Este o pâine umplută, în formă de semilună. Umplutura poate fi din carne și orez sau mere fierte. Este un ingredient foarte popular printre finlandez.

Desertul finlandez

image

Mustikkapiirakka, tradusă „plăcinta de vară” este o tartă cu afine, nelipsită din cafenelele din Finlanda. Este făcută din pastă de ficăței și făină de hrișcă sau de secară integrală, iar în interior are un amestec de afine cu smântănă. Rețeta originală cere afine arctice, dar se pot folosi și afine obișnuite.

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net