Dalai Lama a fost numit „dezgustător” și „înfricoșător” după ce a sărutat un copil. Reacțiile nu s-au lăsat așteptate: „Trebuie arestat pentru pedofilie”

10 aprilie 2023 10:59   Internațional

Dalai Lama a avut parte de numeroase reacții după apariția unui videoclip care a devenit viral, unii numindu-l „dezgustător” și „înfiorător”. Liderul spiritual este văzut chemând un băiat minor pe scenă, sărutându-l pe buze și apoi rugându-l să-i „sugă limba”.

Se știe că Dalai Lama este un om al păcii. Cu toate acestea, acțiunile recente ale liderului spiritual al poporului tibetan au provocat o mulțime de reacții negative, unii oameni l-au numit „dezgustător” și „înfiorător” și au spus că este „revoltător” ceea ce s-a întâmplat.

Dalai Lama sărută pe buze un copil și-i cere să-i sugă limba

Pe rețelele de socializare a apărut un videoclip care îl arată pe Dalai Lama sărutând un copil pe buze și apoi îi cere acestuia să-i „sugă limba”. Interacțiunea bizară a avut loc luna trecută în timpul unui eveniment pentru Fundația M3M din India.

Videoclipul îl arată pe Dalai Lama, în vârstă de 87 de ani, care trăiește în exil în Dharamshala din India, adresându-se studenților și adepților. Un băiat se apropie de microfon și întreabă: „Pot să te îmbrățișez?”

Călugărul budist îl cheamă pe scenă și îl îmbrățișează, iar băiatul îl sărută pe obraz. Videoclipul, care acum a devenit viral, îl arată pe Dalai Lama oferindu-i un sărut pe buze băiatului. Apoi este văzut scoțând limba în timp ce îi cere minorului să o sugă. „Poți să-mi sugi limba?”, se aude cum îl întreabă călugărul pe băiatul din videoclip.

Reacțiile stârnite de video. De la indignare, până la apărarea călugărului

Filmările au stârnit o serie de reacții – de la indignare, până la apărarea călugărului. Unii au considerat acțiunile lui Dalai Lama înfiorătoare, în timp ce susținătorii săi insistă că „glumea” cu băiatul.

Utilizatorul de Twitter Joost Broekers a scris: „Așadar, Dalai Lama sărută un băiat indian la un eveniment budist și chiar încearcă să-și atingă limbile. El chiar spune „suge-mi limba”. Acum de ce ar face asta?

Un alt bărbat, Rafael Goldstone, a postat pe Twitter: „Apare un videoclip dezgustător cu Dalai Lama sărutând un băiețel pe gură și rugându-l să-i „sugă limba”. Acești profeți falși sunt promovați.

Un al treilea utilizator de Twitter, Jas Oberoi, a scris pe platforma de socializare: „Ce văd? Acesta este Dalai Lama? Trebuie arestat pentru pedofilie. Dezgustător."

Unii utilizatori de Twitter au criticat și comportamentul celorlalte persoane din videoclip care au fost văzute zâmbind și aplaudând în timp ce băiatul era sărutat de Dalai Lama. Așa cum a scris un internaut: „Dar oamenii de acolo zâmbesc și aplaudă și nici nu sunt uimiți de faptă”.

Călugărul și-a cerut scuze pentru acțiunile sale. Cum se apără acesta

Dalai Lama a răspuns la indignare și, prin biroul său, și-a cerut scuze pentru acțiunile sale. „Sfinția Sa dorește să-și ceară scuze băiatului și familiei sale, precum și numeroșilor săi prieteni din întreaga lume, pentru durerea pe care le-ar fi provocat-o cuvintele sale. Sfinția Sa îi tachinează adesea oamenii pe care îi întâlnește într-un mod nevinovat și jucăuș, chiar și în public și în fața camerelor. Regretă incidentul”.

Un salut neobișnuit?

În încercarea de a apăra acțiunile lui Dalai Lama, unii internauți au spus că sărutul poate fi de fapt o formă de salut tibetan. De fapt, scoaterea limbii este un mod de a saluta oamenii din Tibet.

Este o tradiție încă din secolul al IX-lea, de pe vremea unui rege nepopular numit Lang Darma, care era cunoscut pentru limba sa neagră. Budiștii cred în reîncarnare și se temeau că regele crud se va reîncarna. În consecință, tibetanii se salută unul pe altul scoțându-și limba pentru a arăta că nu au limbi negre și că nu sunt întrupări ale regelui rău. Salutul tradițional este acum o formă de respect.

Dalai Lama, un om al controverselor?

Dalai Lama, în vârstă de 87 de ani, nu a fost scutit de controverse de-a lungul vieții. În 2019, călugărul se afla în mijlocul unui scandal de sexism când a fost intervievat de BBC și și-a reiterat comentariile despre o succesoare de sex feminin. Când a fost întrebat despre succesorul său, el a spus că viitorul său succesor poate fi o femeie, dar trebuie să fie „foarte atractivă” sau ea nu ar fi „de mare folos”. El a mai adăugat că, dacă ea nu ar fi atrăgătoare, „oamenii, cred, preferă să nu o vadă... acea față”.

Ulterior, el și-a cerut scuze pentru comentariile sale, biroul său spunând: „Sfinția Sa a vrut cu adevărat să nu jignească” și că „îi pare rău pentru faptul că oamenii au fost răniți de ceea ce a spus și își cere scuze”.

Uneori se întâmplă ca remarcile de tip off-cuff, care ar putea fi amuzante într-un context cultural, să-și piardă umorul în traducere atunci când sunt aduse în altul”, a adăugat biroul.

În același interviu pentru BBC, el a reușit să îi enerveze pe activiștii pentru drepturile omului atunci când a fost întrebat despre creșterea nivelului de refugiați și migranți africani care intră în Europa. Călugărul budist a spus că Europa ar trebui să-i primească și să le ofere educație și pregătire. Dar, în cele din urmă, migranții ar trebui să se întoarcă pe „propriul lor pământ”, și doar „un număr limitat” să rămână pe continent, scriu cei de la firstpost.com.

Mai multe