Dezastru total în Gaza. Israelul a bombardat cu 100 de avioane, lovind 150 de „ținte subterane”. Numărul morților crește într-un ritm amețitor. VIDEO

28 octombrie 2023 12:52   Internațional

Vânătoarea de teroriști a statului Israel continuă și sâmbătă, în Fâșia Gaza, după cea mai intensă noapte de bombardamente de la începutul războiului.

Pentru a treia noapte la rând, tancurile au intrat în enclava palestiniană, ajutate din aer de 100 de avioane. Ultimele informații arată că soldații israelieni au rămas acolo, iar luptele sunt în desfășurare sâmbătă.

„În noaptea (de vineri spre sâmbătă), avioane de luptă ale Tsahalului au lovit 150 de ţinte subterane în nordul Fâşiei Gaza, inclusiv tuneluri folosite de către terorişti, instalaţii subterane de luptă şi alte infrastructuri subterane. Mai mulţi terorişti din Hamas au fost omorâţi”, anunţă armata israeliană, într-un comunicat publicat în urma unor raiduri aeriene intense în enclava palestiniană.

Israelul este convins că mişcarea islamistă palestiniană îşi conduce şi organizează operaţiunile dintr-o uriaşă reţea de tuneluri subterane.

Sunt peste 200 de ostici

Totuși, armata evită  să anunțe oficial ofensiva la sol, ca să nu pună în pericol viețile celor peste 220 de ostatici, ținuți captivi de Hamas, scrie presa din Israel.

Potrivit armatei israeliene, 229 de ostatici - israelieni, persoane cu dublă cetăţenie sau străini - au fost luaţi ostatici în Fâşia Gaza de către Hamas, care a eliberat patru femei.

Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, 7.326 de persoane, majoritatea civili - inclusiv peste 3.000 de copii -, au fost ucise în Fâşia Gaza în bombardamente israeliene de represalii de la 7 octombrie.

Fâşia Gaza este ruptă de lume de vineri, după oprirea telecomunicaţiilor şi Internetului.

Tancurile rămân în Gaza

Forţe suplimentare desfăşurate de către armata israeliană în Fâşia Gaza se află „în continuare la faţa locului”, anunţa sâmbătă, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, relatează AFP.

Această ofensivă - mai largă decât cele două dinainte - a permis uciderea mai multor comandanţi ai Hamas, a anunţat el.

Imaginile sunt filmate atât ziua, cât şi noaptea. Armata a anunţat că trupele desfăşurate în noaptea de vineri spre sâmbătră în enclavă nu s-au repliat, ca după cele două incursiuni anterioare.

„Am intrat în nordul (Fâşiei) Gaza şi ne extindem operaţiunile”, anunţă ea.

Un purtător de cuvânt, locotenent-colonelul Peter Lerner, a evocat o „invazie restrânsă” a Fâşiei Gaza, în urma unei nopţi de confurntări armate terestre între armata israeliană şi combatanţi Hamas.

Informaţiile din enclava plestiniană sunt contradictorii, după tăierea totală a telecomunicaţiilor.

„Escaladarea de vineri pare să marcheze începutul unei faze a incursiunii terestre în (Fâşia) gaza, dar în loc să-şi introducă forţele dintr-o dată, Israelul pare să vrea să procedeze la succesiune treptată de etape”, analizează corespondenta-şefă BBC Lyse Doucet.

„Am depăşit o etapă suplimentară în război,. Ieri seara (vineri), forţele noastre armate au intrat în nordul Fâşiei Gaza şi au lărgit amploarea operaţiunilor lor terestre”, anunţă pe X un purtător de cuvânt al Tsahalului pentru presa arabă, Avichay Adraee.

„Forţe de infanterie, blindate, genişti şi artilerie au participat la această operaţiune, în care au avut loc tiruri intense”, adaugă el.

„Armata israeliană continuă sp lanseze atacuri aeriene şi maritime intensive şi la scară mare, în afară de o continuare a operaţiunilor vizând eliminarea teroriţtilor”, anunţă el.

Doi lideri Hamas ar fi fost uciși

În urma atacurilor din timpul nopții ,dar și din ultimele ore, doi lideri Hamas au fost uciși. Unul dintre ei este comandant in cadrul forțelor navele. Celălalt coordona operațiunile aeriene, dar este și unul dintre capii masacrului din 7 octombrie, în care au murit 1.400 de oameni.

Armata israeliană anunţă că a omorât un lider al Hamas, însărcinat cu ”paramotoare, drone, material de detectare şi apărarea aeriană”.

„Asem Abu Rakaba a luat parte la organizarea masacrului în comunităţile de la marginea (Fâşiei) Gaza la 7 octombrie”, se arată în comunicat.

”El i-a condus pe teroriştii care s-au infiltrat în Israel cu paramotoare şi era însărcinat cu atacuri cu dronă vizând posturi de supraveghere ale Thsahal”, potrivit armatei.

Presa israeliană spune că oficialii din conducerea armatei vor începe o evaluare a situației, pentru a decide continuarea operațiunii la sol, care va fi în etape. Gaza este acum izolată de restul lumii, după ce a rămas fără servicii de telefonie mobilă și internet. Organizații precum ONU, OMS și Medici Fără Frontiere spun că nu mai pot lua legătura cu reprezentanții lor.

Vineri seară, Adunarea Generală ONU a adoptat cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie prin care cere un armistiţiu umanitar. Nu este obligatorie, dar are greutate politică. Israelul şi Statele Unite au votat împotrivă, România s-a abținut.

Niciun bilanţ nu a fost comunicat, însă surse medicale din enclavă au declarat unui jurnalist AFP că se tem de un număr mare de victime şi de pagube importante în urma bombardamentelor.

Mai multe