Doi gemeni și-au creat propria limbă. Fiecare vorbește 25 de limbi, dar pe una o înteleg numai ei
Până la 50% dintre gemeni își dezvoltă propriul model de comunicare unul cu celălalt. Majoritatea îl pierd în timp, dar pentru gemenii Youlden a devenit un mod normal de comunicare, scrie BBC. Gemenii Matthew și Michael Youlden vorbesc 25 de limbi fiecare. A 26-a este Umeri, pe care nu o includ în numărătoarea lor pentru că doar ei doi o înțeleg. Este limba pe care ei doi și-au creat-o.
Gemenii care și-au creat propria limbă
Dacă nu ați auzit de Umeri, există un motiv întemeiat pentru asta. Michael și Matthew sunt singurii doi oameni care o vorbesc, o citesc și o scriu, după ce au creat-o ei înșiși când erau copii.
„Cu siguranță are o valoare foarte sentimentală pentru noi, deoarece reflectă legătura profundă pe care o împărtășim ca gemeni identici”, au spus ei explicând că nu și-au dorit să creeze o limbă secretă pentru a discuta lucruri private.
Se estimează că 30-50% dintre gemeni dezvoltă un limbaj comun sau un model special de comunicare care este inteligibil doar pentru ei, cunoscut sub numele de criptofază. Termenul se traduce direct din greacă ca vorbire secretă.
Umeri se scrie acum folosind alfabetul latin, deși gemenii Youlden au încercat să creeze propriul lor alfabet pentru această limbă.
Cum au ajuns gemenii britanici să vorbească atâtea limbi
Născuți și crescuți în Manchester, Marea Britanie, gemenii Youlden au crescut înconjurați de etnii și culturi diferite, ceea ce le-a insuflat dragostea pentru limbi străine.
Amintirile despre începuturile Umeri sunt neclare, dar frații își amintesc că bunicul lor era confuz când, fiind preșcolari, cei doi împărtășeau între ei o glumă pe care el nu o înțelegea.
Apoi a venit prima vacanță de familie în străinătate, la vârsta de opt ani. Se îndreptau spre Spania și au decis că vor învăța spaniola, convinși că, dacă nu o vor face, se vor chinui să comande înghețată. Înarmați cu un dicționar și înțelegând foarte puțin cum funcționează gramatica, au început să traducă fraze cuvânt cu cuvânt din engleză în spaniolă. Mai târziu s-au apucat de italiană, iar apoi și-au îndreptat atenția spre învățarea limbilor scandinave.
Adunând diverse elemente gramaticale din toate limbile pe care le studiaseră, frații și-au dat seama că Umeri ar putea deveni o limbă cu drepturi depline.
Bebelușii gemeni surprinși vorbind, un filmuleț viral
Roy Johannink din Olanda este tatăl unor gemeni adolescenți, Merle și Stijn. În urmă cu 13 ani, când erau bebeluși, el a făcut un filmuleț cu ei vorbind unul cu celălalt și l-a distribuit pe YouTube.
Până în prezent, conversația lor a avut peste 30 de milioane de vizualizări. Johannink s-a întâmplat să aibă camera la îndemână în momentul în care cei doi au început să interacționeze verbal unul cu celălalt.
Nancy Segal, director al Centrului de Studii despre Gemeni de la Universitatea de Stat din California, consideră că în prezent există cuvinte mai bune și mai nuanțate pentru acest fenomen și preferă să folosească „vorbire privată”. În cartea sa Twin Mythconceptions, Segal folosește și expresia „înțelegere verbală împărtășită” pentru a se referi la discursul folosit în cadrul perechii.
„Pe baza studiilor disponibile, se poate spune cu certitudine că aproximativ 40% dintre copiii gemeni se angajează într-o anumită formă de „vorbire gemelară””, scrie Segal.
„Dar această cifră nu exprimă cât de complexă se dovedește a fi dezvoltarea limbajului gemenilor”.