După 24 de ani de construcție, s-a deschis giganticul muzeu al faraonilor din Egipt. Este cât 80 de terenuri de fotbal
O incursiune în măreția Egiptului antic: Giza, cel mai mare muzeu din lume s-a deschis. Vizitatorii din întreaga lume pot, în sfârșit, să pășească în lumea faraonilor Egiptului Antic. Aproape 24 de ani au durat lucrările la această capodoperă care adăpostește dovezile măreției Egiptului Antic. Interiorul este plin de exponate uriașe, spectaculoase. Tot aici poate fi văzut și singurul obelisc suspendat din lume, iar statuia lui Ramses al II-lea îți taie răsuflarea.
Cel mai mare muzeu din lume
Marele Muzeu Egiptean din Giza a fost deschis vizitatorilor. Turiștii au avut de așteptat mult timp pentru a arunca o privire în spatele ușilor celui mai mare muzeu arheologic din lume, care se întinde pe 120 de acri, 872.000 de metri pătrați, adică 80 de terenuri de fotbal.
Piatra de temelie a fost pusă de fostul președinte Mubarak în 2002, dar o lungă serie de întârzieri a făcut ca data deschiderii imensului muzeu să fie amânată de mai multe ori.
Marele Muzeu Egiptean (Grand Egyptian Museum – GEM) din Giza și-a primit deja primii vizitatori, care au fost cuprinși de o imensă uluire deîndată de au pășit pe porțile giganticului muzeu.
Inaugurarea parțială a muzeului dezvăluie doar o parte din comorile expuse, dar promite o incursiune spectaculoasă în măreția Egiptului antic, scrie Daily Mail.
Muzeul, un mega-proiect situat în apropierea faimoaselor piramide din Giza, a costat până în prezent peste 1 miliard de dolari și incă nu este deschis în totalitate.
12 săli cu peste 100.000 de exponate
Peste 4000 de vizitatori vor putea să pășească zilnic în Marele Muzeu, după cum a declarat Al-Tayeb Abbas, asistent al ministrului antichităților.
În prezent, Marele Muzeu Egiptean are deschise 12 săli cu exponate despre Egiptul antic.
Sunt mai mult de 100 000 de artefacte din comorile antice ale Egiptului, potrivit grandegyptianmuseum.org.
Vizitatorii care vor călca pragul Marelui Muzeu Egiptean se pot minuna de singurul obelisc suspendat din lume, pot vedea comorile reginei Hetepheres și pot admira statuia înaltă de 11 m a lui Ramses II.
Comorile lui Tutankamon urmează să fie expuse
Totuși, pentru a vedea comorile lui Tutankhamon, vizitatorii mai au puțin de așteptat.
Masca de aur și sarcofagul faraonului antic se află încă în muzeul original din Piața Tahrir din Cairo, în timp ce obiectele lui Tutankhamon care au fost mutate în noul sit nu sunt încă expuse.
Barja solară, o navă din lemn de cedru cu o lungime de 42 m, concepută pentru a-l transporta pe faraonul Khufu prin ceruri și una dintre cele mai faimoase comori ale muzeului, de asemenea, nu a fost încă expusă.
Turiștii pot rezerva un bilet pentru vizitarea parțială a Marelui Muzeu Egiptean la adresa visit-gem.com. Biletele costă 1200 EGY (19,05 lire sterline/ 24 USD), în timp ce un bilet pentru copii costă 600 EGY (9,52 lire sterline/ 12,26 USD), mai transmite sursa citată.