Eclipsa Solară: „E magic”. Oamenii au izbucnit în urale când nu s-a mai văzut decât lumina telefoanelor

9 aprilie 2024 5:44   Internațional
Ultima actualizare:

Eclipsa totală de soare care a cuprins Mexic, Statele Unite și Canada și-a încheiat călătoria pe continentul Americii de Nord. Ultimii care au văzut spectacolul grandios ceresc au fost observatorii aflați de-a lungul coastei atlantice a Newfoundland, Canada, scrie CNN. Milioane de oameni s-au pregătit pentru a observa fenomenul și au mers în zonele unde vizibilitatea a fost maximă. Aflați pe o plajă, mii de oameni au izbucnit în urale, iar la momentul fazei maxime a eclipsei nu s-au mai văzut decât luminile telefoanelor.

„Este magic pentru toată lumea”

În SUA, se estimează că 32 de milioane de oameni s-au aflat pe calea totalității a eclipsei Solare.

Mazatlan, pe coasta Pacificului din Mexic, a devenit primul oraș care a experimentat fenomenul. Eclipsa a întunecat apoi cerul deasupra Texasului, unde spectatorii au întrezărit priveliști uimitoare, în ciuda vremii înnorate.

Mai mult de patru minute de întuneric total în plină zi au fost experimentate de o mare mulțime. Oamenii au izbucnit „O, Doamne!”. Doar luminile de la lanternele telefoanelor s-au mai văzut.

„Este magic pentru toată lumea”

„Sunt atât de fericit să împărtășesc asta cu voi toți.”

O mulțime de mii de oameni s-a adunat și la singura unitate NASA care se aflaă pe calea totalității eclipsei: NASA Glenn Research Center din Cleveland.

Un pe lângă momentul maxim al fenomenului spectaculos, când Luna a acoperit în totalitate Soarele au mai fost și alte momente uimitpare pentru spectatori. Unul a fost atunci când cerul a început să se întunece și să capete o culoare gri ciudată, cu aproximativ 15 până la 20 de minute înainte de totalitate.

Apoi, mai multe faze au avut loc în succesiune rapidă chiar înainte ca lumina soarelui să dispară complet.

Eclipsa de luni a fost neobișnuit de accesibilă pentru milioane de oameni. A fost anticipat pe scară largă nu numai pentru perioada sa remarcabilă de întuneric, ci și pentru momentul rar: nicio eclipsă totală de soare nu va mai fi vizibilă din Statele Unite învecinate până în 2044.

Cei care trăiesc în Alaska vor vedea o eclipsă totală de soare pe 30 martie 2033.

În România, o eclipsă totală de Soare a avut loc pe data de 11 augist 1999.

Mai multe