Fiecare țară cu desertul ei faimos. Iată ce caută turiștii când călătoresc prin lume (I)

16 octombrie 2024 7:48   Internațional
Ultima actualizare:

Imaginați-vă cel mai bun desert de pe Pământ. Apoi întrebați alte persoane care este preferatul lor. Pun pariu că răspunsul lor este diferit de al tău. De la bunătățile copilăriei la rețetele preferate ale bunicilor, alimentele iubite sunt profund personale. Acest lucru pare a fi valabil mai ales în cazul deserturilor. Ca o curiozitate, Tiramisú nu prea este italian, ci are la bază un lung comerț în jurul lumii, în timp ce cel mai iconic dulce din Hong Kong are rădăcini în Portugalia. Un „vânător” de deserturi a dezvăluit pentru CNN care sunt cele mai tentante prăjituri din lume.

Cele mai apetisante fursecuri care nu sunt cu caramel

Alfajores, America de Sud

Intrați într-o brutărie de cartier, din Argentina până în Peru, și probabil veți găsi aceste fursecuri moi și umplute, stivuite în spatele tejghelei. Mușcătura sfărâmicioasă de fursecuri face loc unui strat dulce de dulce de leche, o bomboană asemănătoare caramelului, obținută prin fierberea ușoară a laptelui îndulcit până când acesta se transformă într-un deliciu bogat și moale.

Simplitatea prăjiturilor s-a dovedit a fi baza perfectă pentru bucătarii creativi din întreaga Americă Latină. Încercați versiuni înmuiate în ciocolată neagră, acoperite cu un strat dulce de ciocolată albă, rulate în nucă de cocos și condimentate, sau optați pentru varianta clasică - este una dintre cele mai reconfortante gustări din lume.

Apfelstrudel, Austria

Pentru o lecție făinoasă despre minunile arhitecturale ale glutenului, preparați un aluat de strudel tradițional. Cel adevărat este întins - nu rulat - într-o foaie extrem de subțire; conform legendei, ar trebui să fie suficient de transparent pentru a citi un ziar.

Odată întins, aluatul delicat este înfășurat în jurul unei umpluturi dulci, cu mere, care este îmbogățită cu pesmet prăjit cu unt, stafide și, uneori, nuci. Rezultatul delicios poate fi găsit în patiserii din întreaga lume, deși Viena oferă experiența clasică.

Baclavaua, unul din cele mai iubite deserturi din lume

Baklava, Turcia

Zeci de straturi delicate se topesc într-o singură mușcătură delicată în această dulceață siropoasă, care este una dintre cele mai dulci moșteniri ale Imperiului Otoman. Deși rămâne un deliciu căutat în Levant, Balcani, Caucaz și Africa de Nord - regiuni care au fost cândva conduse de Constantinopol - patria spirituală a baklavalei este cu siguranță Turcia din zilele noastre.

Acolo, patiseriile servesc tăvi mari tăiate în formă de diamante, umplute cu nuci măcinate și stropite cu sirop de miere. Aceasta este doar cea mai faimoasă dintre produsele de patiserie înmuiate în sirop ale Imperiului Otoman, dar a ajuns în centrul atenției pentru un motiv întemeiat. Cu o listă simplă de ingrediente și nenumărate variante, se numără cu ușurință printre cele mai tentante bunătăți din lume.

Tort Pădurea Neagră, Germania

Împreună cu basmele și castelele din vârfurile munților, regiunea Pădurea Neagră din Germania este cunoscută drept omonimă - dacă nu chiar originară - a celui mai delicios tort din țară. Rondele întunecate de tort de ciocolată sunt stropite cu un sirop de cireșe îmbogățit cu kirschwasser, un coniac de cireșe amare, apoi sunt așezate pe o bază subțire de ciocolată cu straturi adânci de frișcă și cireșe proaspete.

Dacă aceasta nu a fost o aromă suficientă, totul este învelit în mai multă cremă, acoperit cu ciocolată rasă și presărat cu cireșe. Prăjitura rezultată este un desert de vis spumos care este vedeta patiseriilor din Germania, unde este cunoscut sub numele de Schwarzwälder Kirschtorte.

Tradiționala prăjitură siciliană are, de fapt, cu influențe arabe

Cannoli, Sicilia

O coajă crocantă face loc unei umpluturi cremoase de brânză în acest clasic sicilian, ale cărui rădăcini se adâncesc în istoria culinară diversă a insulei. Cu origini în sălbaticele sărbători de carnaval de la Palermo, tradiționalul cannolo este umplut cu brânză ricotta mătăsoasă și fină, făcută din lapte de oaie.

Gustă această umplutură bogată pentru a vedea dovada influenței arabe care infuzează bucătăria siciliană: Citricele confiate care aromatizează adesea interiorul cremos rămân îndrăgite în tot Orientul Mijlociu.

Cendol, Singapore

În după-amiezele din Singapore, localnicii se răcoresc cu acest preparat dulce rece și mătăsos, care este preferat la restaurantele de pe malul mării și la standurile de pe trotuar. Laptele de cocos rece este îndulcit cu un sirop de zahăr de palmier, care îi conferă o aromă ușor afumată și caramelizată.

Lichidul bogat este o bază luxuriantă pentru firele moi de jeleu verde din făină de orez, care își capătă culoarea vie din sucul de pandan extras din frunzele pinului tropical cu șurub.

Versiuni ale acestui desert extrem de răcoros pot fi găsite în toată Asia de Sud-Est, dar cu adăugarea unei lingurițe de fasole roșie îndulcită, varianta din Singapore a deliciului clasic rămâne deosebit de tentantă.

Fursecuri cu bucăți de ciocolată, Statele Unite

Deliciul american prin excelență este înșelător de simplu: o rețetă de bază de fursecuri cu cremă de unt se dovedește a avea nenumărate variații subtile care produc rezultate dramatic de diferite.

Legenda spune că fursecurile cu ciocolată își au originea într-un accident fericit, atunci când proprietara unui han din Massachusetts, Ruth Wakefield, a amestecat ciocolata tocată în aluatul de fursecuri, în încercarea de a obține fursecuri uniform ciocolatii.

Rețeta ei nou-nouță a fost publicată într-un ziar din Boston, iar restul a devenit istorie în domeniul patiseriei.

Spuma deserturilor franceze

Mousse de ciocolată, Franța

Mousse-ul de ciocolată este un delicios paradox: cu cât este mai bogat, cu atât pare mai ușor. Bucătarii galici prepară mousse de ciocolată - cuvântul înseamnă „spumă” în franceză - de cel puțin câteva sute de ani, dar căutarea ciocolatei spumoase este mult mai veche.

La popoarele olmece, mayașe și aztece, care consumau ciocolată cu mult înainte de contactul cu europenii, un strat gros de spumă era considerat culmea bunului gust, iar codurile antice descriu bucătari turnând ciocolată de la mai mulți metri în aer pentru a crea o spumă.

Cornes de Gazelle, Maroc

Chiar și într-un câmp aglomerat de dulciuri marocane tentante, aceste produse de patiserie umplute sunt favorite perene, iar desertul care necesită multă muncă apare la sărbători și mese speciale pe tot parcursul anului.

În versiunea clasică, un strat subțire de aluat se încolăcește în jurul unei umpluturi de migdale măcinate parfumate cu apă de flori de portocal. Deoarece cornes de gazelle sunt coapte doar până devin ușor aurii, aluatul păstrează o textură fragedă care se topește în centru.

Deși cornes de gazelle se prepară în tot Marocul - precum și în țările învecinate Tunisia și Algeria - cele mai elaborate versiuni din punct de vedere vizual provin din orașul port marocan Tetouan.

Desertul iconic din China

Dan Tats, Hong Kong

Urmați mirosul de cremă de ouă într-o brutărie din Hong Kong pentru a gusta una dintre cele mai emblematice delicatese din teritoriu.

Perfect dimensionat pentru a fi mâncat din mână, dan tats se savurează cel mai bine proaspăt scos din cuptor, când crema caldă întâlnește o crustă perfect crocantă. Și cu o istorie care se întinde pe toată harta, dan tats sunt printre cele mai gustoase simboluri ale globalizării.

Aceste plăcinte cu ou au călătorit cu comercianții și coloniștii portughezi în orașe din întreaga lume. După ce s-au impus în Hong Kong prin Macao, orașul învecinat, au fost reexportate în orașele chinezești din întreaga lume, unde ispitesc trecătorii din vitrinele și cutiile cu produse de patiserie aburinde.

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe