Franța își alege președintele! Emmanuel Macron și Marine Le Pen, din nou față în față, ca în anul 2017

24 aprilie 2022 7:48   Internațional
Ultima actualizare:

Duminică, 24 aprilie, se desfășoară cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze. Doi candidați, Emmanuel Macron și Marine Le Pen, se înfruntă pentru a ajunge la Palatul Elysee. 

Peste 48 de milioane de alegători sunt așteptați să își exprime opinia la urne, iar secțiile de votare vor fi deschise până la ora 19. În orașele de mari dimensiuni, dar și în capitala Franței, secțiile vor fi deschise până la ora 20:00.

Legea franceză interzice publicarea oricăror rezultate, fie ele și parțiale, înainte de închiderea tuturor urnelor, așadar după ora 20:00, presa va putea publica estimările bazate pe sondajele efectuate la ieșirea din urne. 

Citește și: Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte. Povestea atipică de dragoste a președintelui francez 

Ca acum cinci ani în urmă, Emmanuel Macron și Marine Le Pen se confruntă în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În această perioadă de timp, atât imaginea pe care o prezintă public a suferit modificări, cât și agenda politică pe care doresc să o pună în aplicare.

În urmă cu jumătate de deceniu, înfrângerea pe care a suferit-o Marine Le Pen în fața lui Emmanuel Macron a fost una zdrobitoare. Francezii l-au votat în proporție de 66,1 la sută pe Macron, în timp ce Le Pen a obținut doar 33,9 la sută dintre voturile electoratului. 

Finaliștii alegerilor prezidențiale sunt tineri. Macron este cel mai tânăr candidat la prezidențiale pe care l-a avut Vranța, având doar 44 de ani. Pe de altă parte, Marine Le Pen are 53 de ani și puțin mai multă vechime pe scena politică.

Vezi și: 5 ani de mandat ai lui Emmanuel Macron 

Procentajele obținute de participanții la primul tur de votare, care a avut loc în urmă cu două săptămâni 

* Emmanuel Macron 27,84% din voturi

* Marine Le Pen, 23,15%

* Jean-Luc Melenchon, 21,95%

* Eric Zemmour, 7,07%

* Valerie Pécresse, 4,78%

*Yannick Jadot, 4,63%

* Jean Lassalle, 3,13%

* Fabien Roussel, 2,28%

* Nicolas Dupont-Aignan, 2,06%

* Anne Hidalgo, 1,75%

* Philippe Poutou, 0,77%

* Nathalie Artaud, 0,56%

   Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe