Iată cum se trăiește în buncărul de război al lui Volodimir Zelenski. «Nu vedem soarele, nu știm ce oră este»

20 februarie 2023 16:55   Internațional

Un reporter britanic de la The Sunday Times a intrat în „fortăreața” de unde este menținută în funcțiune țara după un an de atacuri. Într-un bloc de birouri din beton, înconjurat de puncte de control, cu scări în interior pline de saci de nisip, președintele ucrainean Volodimir Zelenski (45 de ani) conduce de un an lupta împotriva invaziei ruse.

Este întuneric în interior, ferestrele sunt acoperite cu perdele groase ca protecție împotriva loviturilor aeriene sau a lunetiștilor. În exterior, ușile sunt protejate de saci de nisip, care sunt așezați pe scara interioară monumentală. Punctele de control cu soldați înarmați sunt situate pe fiecare stradă din jurul complexului, iar pietonilor li se cere o parolă secretă, care este schimbată zilnic - adesea sunt fraze fără sens pe care ruşilor le-ar fi greu să le pronunţe.

De la începutul războiului, au existat multe încercări de a-l ucide pe Zelenski, potrivit Times. Alexey Danilov, șeful Consiliului național de securitate al Ucrainei, a declarat la un moment dat că au existat trei tentative de omor în doar o săptămână.

„Stând într-o sală de aşteptare, doar cu lumina unui telefon care să lumineze întunericul sinistru, am privit cum consilieri militari în uniforme kaki intrau şi ieşeau cu agitaţie din birourile prezidenţiale. Aproape nimeni nu a tresărit când raidurile aeriene au răsunat pentru a patra oară în acea zi - şi nimeni nu a făcut vreo mişcare spre adăpostul subteran”, a declarat reporterul.

În primele două luni de la începutul invaziei ruse, Zelenski a trăit într-un buncăr subteran, la adăpost. Un an mai târziu, reporterii l-au vizitat într-un complex guvernamental întunecat, puternic fortificat, unde nimeni nu mai acordă atenție sunetului sirenelor de raid aerian. Anul trecut a fost un test de rezistență pentru Zelenski și ofițerii săi, lucrând 18 ore pe zi, șapte zile pe săptămână, și abia și-au putut vedea familiile. Președintele ucrainean reuşeşte să îşi vadă fiul de zece ani, Kirilo, cam o dată la zece zile. Traiul în întuneric, departe de soţia sa, Olena, şi de copiii lor, au pus „o mare presiune” pe președinte, relatează un consilier.

Buncărul a mai fost folosit o singură dată în ultimele luni, după ce a primit informații că rușii plănuiau un atac asupra sediului guvernului. Imediat ce Rusia a atacat pe 24 februarie anul trecut, Zelenski a declarat stare de urgență. Ofițerii de conducere au fost chemați imediat la buncărul subteran, cu ordine de a rămâne acolo până la o nouă notificare.

Nu vezi soarele, nu știi ce oră este. Dacă Putin a fost în buncărul său în timpul pandemiei, atunci nu este surprinzător că a înnebunit. Nu am vrut să rămân acolo prea mult timp, se plânge un oficial.

Cei invitați să locuiască cu președintele în buncărul subteran au fost nevoiți să semneze că nu vor dezvălui nimănui detalii. Nici măcar mâncarea pe care au mâncat-o. Izolați de lume, au urmărit războiul prin intermediul telefoanelor mobile. Somnul era pe apucate şi adesea deranjat. După ce rușii s-au retras de la Kiev, Zelenski a ieșit din lumea de „dedesubt”. Luni de zile, ședințele de guvern au avut în subteran sau la stația de metrou Maidan.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Mai multe