Mesajul tranșant de Crăciun al lui Volodimir Zelenski: „Nu putem fi învinşi!”

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski (44 de ani), a susținut duminică seară, într-un mesaj de Crăciun, că întunericul nu îi va împiedica pe ucrainieni să-i conducă pe ocupanți spre noi înfrângeri.

Mesajul liderului ucrainean de sărbători (foto: Profimedia)
Mesajul liderului ucrainean de sărbători (foto: Profimedia)

„Astăzi, milioane de oameni sărbătoresc Crăciunul în conformitate cu calendarul gregorian. Şi îi felicit încă o dată pe toţi cei care sărbătoresc chiar acum, în aceste zile. Şi vreau să ne exprimăm încă o dată recunoştinţa - împreună - faţă de toţi cei care, atât în aceste zile, cât şi în orice alt moment, fac totul pentru ca noi să putem trăi. Să ne trăim viaţa şi în ţara noastră”, a declarat liderul ucrainean.

Citește și: Volodimir Zelenski, prima vizită în SUA! Războiul intră într-o nouă fază 

„Trebuie să fim conştienţi că duşmanul nostru va încerca să ne facă această perioadă întunecată şi dificilă. (...) Vă rugăm să aveţi grijă de voi înşivă. Şi fiţi gata să-i ajutaţi pe ceilalţi. Când ucrainenii sunt împreună, când ucrainenii sunt recunoscători unul faţă de celălalt, nu putem fi învinşi. Fie ca întotdeauna să fie aşa!”, a mai adăugat Volodimir Zelenski.

Libertatea vine cu un preț

La zece luni de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Zelenski a vorbit despre rezistență și împingere până la capăt, recunoscând în același timp că „libertatea vine cu un preț ridicat”. El a îndemnat națiunea să rămână fermă în fața unei ierni sumbre cu pene în alimentarea cu energie electrică, a absenței celor dragi și a amenințării mereu prezente a atacurilor rusești.

Iată și: De ce actorul Sean Penn i-a oferit un premiu Oscar lui Zelenski. Motivul surprinzător al deciziei sale 

Mesajul președintelui a venit după ce oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lansat atacuri mortale cu rachete în centrul orașului Herson în Ajunul Crăciunului, ucigând cel puțin 10 persoane și rănind zeci. Zelenski a descris aceste atacuri ca fiind „ucidere de dragul intimidării și plăcerii”.

Ucrainenii au sărbătorit Crăciunul pe 25 decembrie

Ucraina sărbătorește, în mod tradițional, Crăciunul pe 7 ianuarie, în conformitate cu obiceiurile creștine ortodoxe, care recunosc nașterea lui Isus în conformitate cu calendarul iulian. Dar o ruptură de ani de zile între ramurile ucraineană și rusă ale bisericii ortodoxe s-a extins de la invazia din luna februarie.

O filială a bisericii ortodoxe din Ucraina a anunțat luna trecută că va permite bisericilor sale să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie. Și mulți ucraineni mai tineri au ales să respecte sărbătoarea pe 25 decembrie, în încercarea de a se îndepărta de Rusia.

Vezi și: Zelensky, implicat într-un accident de mașină. Informații despre starea de sănătate a președintelui ucrainean 

S-au strâns în centrul caitalei pentru a admira bradul

Duminică seară, câteva zeci de oameni s-au adunat în jurul unui brad de Crăciun întunecat în Piața Sophia din Kiev, în centrul capitalei ucrainene, și au izbucnit în aplauze când generatorul a pornit și luminile albastre și galbene ale copacului s-au aprins.

Ihor Zholudiev, un specialist IT originar din al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a declarat pentru CNN că a găsit momentul „inspirat”: „Acest Crăciun este special pentru noi, pentru că îl putem sărbători în acest an dificil", a spus Zholudiev. Dorințele sale pentru Crăciun, anul nou și ziua lui de naștere sunt aceleași: „victorie și cer liniștit deasupra capetelor noastre””

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

image
image
image
image
image
image
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net