Volodimir Zelenski, prima vizită în SUA! Războiul intră într-o nouă fază

Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski (44 de ani), a ajuns miercuri, 21 decembrie, la Washington, aceasta fiind prima sa călătorie în străinătate de la invadarea Rusiei.

Zelenski l-a decorat  pe preşedintele Biden. FOTOGRAFII: Guliver/ Gettyimages
Zelenski l-a decorat pe preşedintele Biden. FOTOGRAFII: Guliver/ Gettyimages

După ce s-a întâlnit la Casa Albă cu preşedintele american Joe Biden (80 de ani), care a promis sprijin continuu pentru Ucraina, Zelenski a venit la Capitoliu cu un mesaj puternic: „Contrar tuturor calculelor şi scenariilor sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viaţă!”.

Adresându-se şi membrilor Congresului SUA miercuri seara, el a spus într-un discurs în limba engleză că ţara sa rezistă datorită ajutorului primit şi este hotărât să nu cedeze agresiunii ruse.

Preşedintele ucrainean  a adus un drapel cu semnăturile  soldaţilor de la Bahmu
Preşedintele ucrainean a adus un drapel cu semnăturile soldaţilor de la Bahmu

Zelenski i-a oferit preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, un cadou pentru Congresul SUA - un steag ucrainean cu semnăturile şi mesajele soldaţilor ucraineni care luptă la Bahmu - în mijlocul unei lungi runde de aplauze la sfârşitul discursului său. În schimb, Nancy Pelosi i-a oferit un steag american.

În ciuda atrocităţilor războiului, ucrainenii vor sărbători Crăciunul în acest an: „Chiar dacă nu există electricitate, lumina credinţei noastre nu se va stinge”, a anunţat preşedintele ucrainean.

Miza vizitei lui Zelenski în SUA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o vizită în SUA la peste 300 de zile după ce ţara sa a fost invadată de Rusia, pentru a discuta despre perioada următoare a războiului. O analiză a CNN arată principalele cinci concluzii ale vizitei făcute de Zelenski în SUA,  

Una dintre principalele mize ale vizitei lui Zelenski în SUA a fost ca Joe Biden, președintele celei mai puternice țări de pe glob, să afle care este poziţia liderului ucrainean în ceea ce priveşte încheierea războiului, mai ales că Zelenski îşi exprimase anterior dorinţa unei „păci juste" care să pună capăt conflictului.  

„Pentru mine, ca preşedinte, pace justă înseamnă fără compromisuri”, a spus Zelenski, arătând că nu vede nicio cale spre pace, dacă Ucraina ar trebui să renunţe la teritorii sau la suveranitate.

Zelenski a încercat să găsească și o justificare pe termen lung a sumelor mari cheltuite de SUA pentru a susține Ucraina.

Lupta nu este doar pentru viaţa, libertatea şi securitatea ucrainenilor sau a oricărei alte naţiuni pe care Rusia încearcă să o cucerească. Lupta va defini în ce lume vor trăi copiii şi nepoţii noştri. (...) Banii voştri nu sunt acte de caritate. Este o investiţie în securitatea globală şi în democraţia pe care o gestionăm în cel mai responsabil mod", a spus președintele Ucrainei.

Războiul intră într-o nouă fază

O altă concluzie a vizitei istorice este aceea că Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington în această săptămână deoarece consideră că războiul din Ucraina intră într-o „nouă fază", au declarat oficialii înaintea vizitei. În plus, Zelenski avea nevoie de un nouă susținere publică, având în vedere perioada grea pe care o traversează țara sa în perioada de iarnă, având în verdere atacurile care vizează infrastructura civilă, conform Adevărul.

Biden a precizat ca sprijinul SUA va continua și în acest an. „Este important pentru poporul american şi pentru lume să audă direct de la dumneavoastră, domnule preşedinte, despre lupta Ucrainei şi despre necesitatea de a continua să fim împreună şi în 2023", a transmis liderul de la Casa Albă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
marilyn monroe1 ceea4b36a1cb4ffda36bde7509891ae9 jpg
virbanc 1280x720 jpg
Traditii de Florii jpg
pensie jpg
Fagul imparatului png
ocna mures jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
439899984 2637790709761372 8663448278139324788 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net