Cât de aproape suntem de un război NATO-Rusia? „Există o încercare de a provoca o ciocnire militară”
Racheta care a lovit marți satul polonez Przewodów, omorând două persoane, ar putea să trezească un coșmar în inima Europei - conflictul de care se tem toți: NATO vs. Rusia.
Uniunea Sovietică și SUA au reușit să treacă prin tot Războiul Rece fără o astfel de greșeală, pentru că erau foarte conștiente de riscurile de a intra într-un război, dar Rusia lui Vladimir Putin este o putere nucleară imprevizibilă, relatează adevarul.ro.
Citește și: SUA îndeamnă deja Ucraina la negocieri de pace: „Este în interesul fiecărei țări afectate”
Acum, o lume întreagă așteaptă cu sufletul la gură reacția NATO, după incidentul de marți seară, de teama unui război între Alianța Nord-Atlantica și Rusia. Există și destule voci care invocă tratatul 5 și ar vrea confruntare directă cu Rusia. Articolul 5 al NATO cere tuturor țărilor membre să intervină, în cazul în care una dintre ele este atacată. Asta ar însemna un război în toată regula.
Iată și: Ororile rusești ieșite la iveală în zonele eliberate de ucraineni: violuri, crime și jafuri
Polonia investighează sursa rachetei
Guvernul polonez a declarat că încă investighează cărei țări îi aparține racheta ce a căzut pe teritoriul său, în timp ce biroul președintelui Andrzej Duda a transmis că ia în considerare posibilitatea de a invoca articolul 4 din tratatul fondator al NATO, care permite unei țări membre să solicite consultări urgente ale Consiliului Nord-Atlantic „ori de câte ori, în opinia uneia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre părți este amenințată".
Află mai multe despre: Rusia pregătește spitale subterane pentru civili și amenință voalat România
Duda a vorbit cu președintele american Joe Biden, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, marți seara. Mai multe surse din presa americană susțin că rachetele care au lovit Polonia ar fi fost, de fapt, trase de Ucraina împotriva unui proiectil rusesc, dar acest lucru urmează să fie stabilit în urma investigaților.
Joe Biden nu crede că a fost Rusia de vină
„După traiectorie, este puţin probabil ca racheta să fi fost lansată din Rusia, dar vom vedea”, le-a spus Joe Biden jurnaliştilor, după ce a convocat o reuniune de urgență a liderilor NATO.
La rândul său, Rusia susține că se încearcă o provocare intenționată a unui conflict cu NATO.
„Există o încercare de a provoca o ciocnire militară directă între NATO și Rusia, iar consecințele vizează întreaga lume.”, a transmis Dmitri Polyansky, șeful misiunii permanente a Rusiei la ONU, pe canalul său Telegram.
Te-ar putea interesa și: Emmanuel Macron trimite tancuri pe teritoriul României. Klaus Iohannis sprijină inițiativa Franței
„Nici NATO și nici Rusia nu vor o confruntare directă și o vor evita”
Generalul român Dan Grecu, unul din cei mai importanți comandanți români din misiunile externe sub egida ONU și NATO, a vorbit despre ce s-ar putea întâmpla în continuare, după incidentul de marți.
„NATO o să-și intensifice măsurile, dar nu va intra în Ucraina. Îi sprijină cu armament, cu informație, cu muniție, cu tot ce trebuie, dar nu se baga în război, pentru că ar fi escaladare. Nici NATO și nici Rusia nu vor o confruntare directă și o vor evita”, a declarat Grecu, pentru adevarul.ro. Legat de motivul pentru care apărarea antiaeriană poloneză nu a intervenit, generalul a explicat: „Racheta a căzut lângă graniță, localitatea asta este la câțiva kilometri. Nici polonezii nu țin apărarea pentru o fermă.”
Citește și: Alla Pugaciova, superstarul sovietic, a fugit din Rusia: „Mă rog pentru voi!"