Emmanuel Macron trimite tancuri pe teritoriul României. Klaus Iohannis sprijină inițiativa Franței

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Administraţia lui Emmanuel Macron a decis suplimentarea prezenţei militare în România. Franţa va trimite în ţara noastră o companie de vehicule blindate de infanterie şi un escadron de tancuri Leclerc, a anunţat marţi ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu.

Franţa îşi consolidează  prezenţa militară la noi  în ţară, cu blindate  şi tancuri Leclerc
Franţa îşi consolidează prezenţa militară la noi în ţară, cu blindate şi tancuri Leclerc

Decizia lui Emmanuel Macron vine pe fondul escaladării războiului din Ucraina, săptămâna aceasta, cu lovituri masive de rachete în toată ţara, şi urmează anunţului preşedintelui Macron de săptămâna trecută privind un fond de înarmare de 100 de milioane de euro pentru Kiev.

„Având în vedere situaţia de pe flancul estic al NATO, având în vedere violenţa luptelor din Ucraina, în acest război condus de Federaţia Rusă, Preşedintele Republicii a decis să ne ridice poziţia defensivă pe flancul estic al Europei”, a declarat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu.

image

Preşedintele României, Klaus Iohannis, consideră binevenită decizia Parisului și a lui Emmanuel Macron. „Salut decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a consolida prezenţa militară franceză în România, prin trimiterea unei companii de vehicule blindate şi a unui escadron de tancuri Leclerc. Un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarităţii Aliate”, a scris liderul de la Cotroceni pe Facebook.

Citește și: Zelenski îl compară pe Putin cu Hitler 

Zelenski cere mai multe sisteme de apărare aeriană

Franţa conduce grupul de luptă NATO în România, care are în prezent 350 de soldaţi francezi, precum şi militari belgieni şi olandezi, şi intenţionează să desfăşoare 12 vehicule blindate de infanterie (VBCI) şi 12 tancuri Leclerc în ţară în următoarea perioadă, a spus Lecornu. Asta ar însemna că Parisul îşi va dubla forţele în zonă în noiembrie, a explicat o sursă militară. Şeful apărării a mai spus că forţele franceze vor fi întărite şi în Lituania, cu desfăşurarea avioanelor de luptă Rafale, şi în Estonia, unde o companie de infanterie uşoară va fi dislocată cu încă 100 de soldaţi care să se adauge celor 300 deja staţionaţi acolo.

Potrivit estimărilor ministerului, efortul bugetar francez de a consolida poziţia defensivă a NATO în estul Europei ar trebui să coste între 600-700 de milioane de euro în acest an. Emmanuel Macron a anunţat vineri crearea unui „fond special” de 100 de milioane de euro, astfel încât Ucraina să poată „cumpăra direct de la producătorii echipamentele de care are cea mai mare nevoie pentru a-şi susţine efortul de război”.

Vezi și: Volodimir Zelenski a fost primit ca un superstar în Parlamentul Ucrainei 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut liderilor G7 să furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană şi o misiune internaţională de monitorizare la graniţa cu Belarus, în timp ce Rusia a continuat să atace infrastructura-cheie din Ucraina cu un nou val de lovituri cu rachete marţi.

Rachetele au lovit infrastructura energetică

image

Rusia a lovit aproximativ 30 la sută din infrastructura energetică a Ucrainei în atacurile cu rachete efectuate luni şi marţi, a anunţat ministrul ucrainean al energiei Herman Haluşcenko. „Trimitem acest mesaj către partenerii noştri: trebuie să protejăm cerul”, a declarat Haluşcenko. Autorităţile de la Kiev le-au cerut civililor să nu utilizeze aparate electrocasnice, precum maşini de spălat, pentru a economisi energia electrică.

„Opt persoane au fost arestate în legătură cu atacul asupra podului din Crimeea, iar forţele de securitate ruse spun că în spatele lor este o personalitate de rang înalt din Ucraina. Serviciul Federal de Securitate, împreună cu Comitetul de Investigaţii, au stabilit că organizatorul atacului terorist de pe Podul Crimeii a fost Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului Ucrainean al Apărării, şeful acesteia Kirilo Budanov, angajaţi şi agenţi”, se arată într-un comunicat.

Joe Biden crede că Vladimir Putin este un „actor raţional” care şi-a apreciat greşit perspectivele de a ocupa Ucraina, dar nu crede că ar recurge la utilizarea unei arme nucleare tactice. Preşedintele SUA a declarat pentru CNN că omologul său rus a subestimat ferocitatea sfidării ucrainene în faţa invaziei. „El a crezut că va fi primit cu braţele deschise, că aceasta era casa Mamei Rusia la Kiev şi acolo unde urma să fie primit, şi cred că a calculat greşit”, a spus Biden.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!           

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net