Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere. Suma colosală pe care o vor scoate românii din buzunare, începând cu 1 aprilie

Ultima actualizare:

Începând cu 1 aprilie 2025, plafonarea prețurilor la gaze naturale va înceta, iar consumatorii se vor confrunta cu majorări semnificative ale facturilor. Primele oferte de furnizare a gazelor naturale după data respectivă au început deja să apară, iar prețurile promit să aducă o povară suplimentară asupra gospodăriilor din România. Potrivit președintelui Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, oferta de gaze de la patru firme diferite, dar cu acționariat comun, este aproape identică, cu un preț de 0,31 lei/kWh (cu TVA inclus), valabil până în septembrie 2025.

Locuință încălzită. Foto: arhiva.
Locuință încălzită. Foto: arhiva.

Majorarea costurilor pentru încălzire

Un consumator care se încălzește cu gaze într-un imobil de tip casă ar urma să plătească aproximativ 2.100 de lei pe lună pentru încălzire în lunile de iarnă, ceea ce reprezintă o creștere de circa 550 de lei față de 2023 și 750 de lei mai mult decât în 2024. De asemenea, un apartament cu 3 camere va avea o factură lunar de aproximativ 1.000 de lei, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 225 de lei față de anul 2023 și de 325 de lei față de 2024.

Aceste majorări ar putea afecta grav bugetele gospodăriilor din România, având în vedere că multe dintre ele depind de încălzirea cu gaze naturale. Pe lângă aceste creșteri de preț, consumatorii nu vor fi pe deplin informați despre evoluțiile pieței, deoarece furnizorii nu se grăbesc să prezinte oferte clare, având și ei incertitudini legate de prețul de achiziție al gazelor naturale după 1 aprilie 2025.

Clauze de modificare a prețurilor

Într-o astfel de situație, contractele de furnizare a gazelor permit furnizorilor să modifice prețul oricând, cu condiția de a notifica clientul cu cel puțin 30 de zile înainte de aplicarea modificării. Această clauză ridică semne de întrebare privind transparența și protecția consumatorilor, care riscă să rămână fără opțiuni clare în fața majorării prețurilor.

Ce soluții sunt disponibile?

Există o singură soluție pentru a preveni o asemenea situație, și anume pregătirea unei strategii de reliberalizare a pieței de gaze. Aceasta ar permite un cadru mai clar și mai favorabil pentru consumatori, astfel încât aceștia să poată face alegeri informate și să evite creșterile necontrolate de preț.

Pe măsură ce data limită pentru plafonarea prețurilor se apropie, este esențial ca autoritățile și furnizorii de gaze să comunice deschis cu populația, pentru a asigura un tranzițion mai lin și mai puțin costisitor la noile prețuri.

Pentru un apartament de 3 camere, care folosește gaze pentru încălzire, costurile vor crește substanțial, iar furnizorii trebuie să vină cu soluții clare pentru a evita înfruntarea unor facturi mari, care să apese pe bugetul multor familii din România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Răzvan și Irina Fodor jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front asistati jpg
durau jpg
test de personalitate jpg
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
oradea city 1339369 1280 jpg
harta romaniei jpg
2 salata de ton png png
case vedete incendiu los angeles jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net