Ucraina a închis granițele cu România și Ungaria! Ce se întâmplă în țara vecină, măcinată de război?

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Ucraina se află într-o situație dificilă, cauzată de bombardamentele masive ale Rusiei, în urma cărora rețeaua de electricitate a țării a fost grav avariată.

Posturile de control de la frontiere nu mai sunt alimentate cu energie electrică

Lipsa de energie electrică, după bombardamentele masive lansate miercuri, 23 noiembrie, de Rusia asupra Ucrainei, a obligat autorităţile de la Kiev să închidă punctele de trecere a frontierei cu România şi Ungaria, a anunţat joi Serviciul de Stat al Frontierelor din Ucraina (SEF), transmite Agerpres. SEF a informat joi, 24 noiembrie, că posturile de control de la frontierele cu România şi Ungaria nu funcţionează, potrivit agenţiilor de presă ucrainene.

Din cauza lipsei de electricitate, înregistrarea persoanelor şi vehiculelor nu se desfăşoară la punctul de control Solotvino (Slatina), la frontiera cu România, nici la posturile de control din Kosino (Koson) şi Dzvinkove, la frontiera cu Ungaria", a transmis SEF.

Atacul cu rachete la care a fost supusă miercuri Ucraina, care a afectat 16 regiuni din această ţară şi pe care Rusia l-a concentrat îndeosebi asupra infrastructurii energetice, a provocat o pană de curent de proporţii, care a afectat aproape întreaga ţară. În fapt, capitala Kiev era în dimineaţa zilei de joi, 24 noiembrie, fără curent electric în 70% din locuinţe şi aprovizionarea cu apă potabilă se făcea doar parţial.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri noapte, după bombardamentele ruse, că situaţia din Kiev şi din alte oraşe ucrainene este foarte dificilă din cauza lipsei de curent şi că va dura ceva până va fi reluată alimentarea cu energie electrică.

Problema rețelelor distruse, din Ucraina, se reflectă și în alimentarea magistralelor de electricitate din Republica Moldova. Tocmai din acest motiv, România a început să exporte energie electrică vecinilor de peste Prut, dar procesul este unul anevoios, detaliile fiind oferite, joi, 24 noiembrie, chiar de către Președintele României.

Evident că noi ajutăm Republica Moldova. Până în momentul de faţă am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut, însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar. (...) Interconectările directe dintre România şi Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile şi în momentul de faţă chiar dacă România oferă electricitate Moldovei o parte semnificativă merge prin Ucraina şi este ca atare expusă acestor atacuri. Există o singură soluţie: trebuie realizate interconectări mai multe şi mai bune, interconectări directe între România şi Republica Moldova, acelaşi lucru este valabil şi pentru gaz şi transportul pe şosea(...)”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă de la Riga, după o întrevedere avută cu Egils Levits, Președintele Republicii Letonia.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net