Infernul din Grecia se vede din spațiu! Mărturia unei românce stabilită în Atena: „Ne-am adunat ca furnicile. Zici că este la război”

13 august 2024 19:31   Internațional

Grecia încă se luptă cu incendiile devastatoare de vegetație, care se văd și din spațiu, potrivit unor imagini satelitare ale Agenţiei Europene a Sateliţilor Meteorologici Europeni Eumetsat.

Incendii de pădure importante au izbucnit în nordul Atenei, aşa cum a surprins satelitul MTG-I1 ieri (duminică). Focare de incendiu și coloană groasă de fum vizibile din spațiul dintre orele 11.00 UTC (14.00, ora României) şi 17.30 UTC (20.30, ora României)”, anunţă agenţia europeană pe X.

O scurtă înregistrare video postată pe X împreună cu acest mesaj surprinde flăcări care apar în regiunea Atena, care se detaşează în mod clar de restul ţării. O româncă stabilită în capitala Greciei de 35 de ani a primit luni noapte ordin de evacuare, iar astăzi s-a întors să vadă dacă a mai rămas ceva din casa ei.

La ora 1 noaptea, ne-am adunat ca furnicile şi am plecat la Atena, pentru că fumul şi focul erau aici, în apropiere. A ars foarte mult mai ales în partea Maraton, noi suntem în Nea Makri - Maraton. A ars foarte mult! Foarte, foarte mult! Elicopterele încă încearcă să stingă focul. Nu ştiu dacă se văd. 

„Le auziţi? Zici că este la război, aşa se aud!”

Le auziţi? Zici că este la război, aşa se aud! Nu se văd din cauza soarelui. Elicopterele încearcă încă să mai stingă focul. Sunt vreo cinci elicoptere, vin, pleacă, norocul nostru a fost că am putut să plecăm la oră 1 noaptea, în Atena, şi azi ne-am întors să vedem dacă mai sunt probleme, dacă s-a stins de tot focul", povestește Silvia, româncă stabilită în Atena, conform observator.ro.  

Luni, autoritățile de protecție civilă din Grecia au ordonat evacuarea mai multor comunități din suburbiile din nord-estul Atenei, după evacuarea duminică a orașului istoric Marathon și a mai multor sate din jur. Focul a distrus 10.000 de hectare de vegetaţie, plantaţii întregi de măslini şi sute de case de la marginea Atenei.

Peste 700 de pompieri duc o luptă inegală cu flăcările care s-au întins pe o arie de 160 de kilometri. Încă 40 de militari români au plecat să îşi ajute colegii, iar unul dintre ei a fost rănit în misiune. Turcia va trimite două avioane de luptă împotriva focului şi un elicopter în Grecia, ţara vecină care se confruntă cu incendii devastatoare, a anunţat luni Ministerul turc de Externe, citat de AFP.

Pregătirile necesare sunt în curs pentru a trimite două avioane pentru stingerea focului şi un elicopter de asistenţă vecinei noastre Grecia, care luptă împotriva incendiilor din jurul Atentei”, a anunţat pe X purtătorul de cuvânt al MAE turc.

Mai multe