Milioane de butuci de vie sunt distruși în Australia! De ce fermierii au luat această decizie radicală

10 martie 2024 12:50   Internațional

Supraoferta de vin are consecințe devastatoare asupra viticultorilor din Australia. Aceștia au distrus deja milioane de butuci de vie, iar alte zeci de milioane urmează să fie distruse, pentru a se încerca rezolvarea problemei.

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, cererea pentru soiuri ieftine de vin roșu a scăzut enorm, iar acestea reprezintă marea parte a producției de vin din Australia. De asemenea, cererea de vin a scăzut semnificativ în China, țară pe care Australia se baza pentru export. La mijlocul anului 2023, în depozitele din Australia erau 2 miliarde de litri de vin, care începe deja să se strice.

Acum, viticultorii scot zeci de milioane de butuci de vie, deoarece nu mai sunt rentabili. „Ai senzaţia sfârşitului unei ere. Este greu pentru un viticultor să se uite pe geam şi să vadă o grămadă de praf în locul butucilor de vie care erau acolo de când îşi aduce aminte”, a spus, conform sursei citate, Andrew Calabria, care deține producătorul de vin Calabria Wines.

În anul 2020, prețul mediu pentru o tonă de struguri era de 659 de dolari australieni, iar în acest moment a coborât deja la numai 304 de dolari australieni.

Probleme uriașe pentru viticultorii din Australia

Deja autoritățile din Australia au spus că încearcă să găsească soluții pentru a rezolva problema, însă viticultorii spun că guvernul ar putea face mult mai multe. Pentru a reuși să se impulsioneze prețurile vinurilor, aproximativ un sfert din viile din anumite zone ar trebui defrișate. Mai precis, undeva în jur de 20 de milioane de butuci de vie ar trebui distruși, însă nu toată lumea are încredere în această măsură.

„Dacă jumătate dintre viile din Australia ar fi defrişate, ar putea să nu fie suficient pentru a rezolva problema supraproducţiei”, a spus, conform sursei citate, un producător de vin din vestul Australiei. Problema supraproducției este prezentă și în alte țări, cum ar fi SUA, Chile și Franța. În Bordeaux, undeva în jur de mii de hectare de vie au fost defrișate.

Mai multe