Milioane de oameni stau în casă cu un pericol uriaș. 40.000 de persoane mor anual

28 octombrie 2024 8:11   Internațional
Ultima actualizare:

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Jaume I din Spania atrage atenția asupra impactului negativ al sobelor pe gaz asupra sănătății în Europa. Conform datelor, aproape 40.000 de decese premature din Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt asociate anual cu expunerea la dioxid de azot, gaz rezultat în urma arderii de gaze în interior.

Creșterea riscului de decese premature și cazuri de astm

Aproximativ o treime dintre gospodăriile europene folosesc sobe pe gaz pentru gătit, eliberând dioxid de azot și particule care afectează sănătatea respiratorie și contribuie la schimbările climatice.

Sobele emit dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră, contribuind la aproximativ 25% din totalul emisiilor casnice din UE.

De asemenea, cercetătorii subliniază că expunerea continuă la aceste emisii poate provoca astm, în special în rândul copiilor, având un impact semnificativ asupra sănătății respiratorii a populației.

Juana Maria Delgado-Saborit, coordonatoarea studiului, avertizează că sobele pe gaz reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, cu o magnitudine mai mare decât s-a anticipat anterior.

„Din punct de vedere al sănătăţii publice, sobele pe gaze sunt toxice", spune Juana Maria Delgado-Saborit, coordonatoarea echipei care a realizat studiul într-un interviu pentru Bloomberg Green. Problema deceselor premature „este mult mai gravă decât credeam", avertizează Juana Maria Delgado-Saborit.

Soluții și reglementări propuse

Pentru a limita efectele nocive ale sobelor pe gaz, consumatorii sunt sfătuiți să asigure o ventilație corespunzătoare a spațiilor atunci când le folosesc sau, acolo unde este posibil, să treacă la variante de gătit electrice.

Studiul sugerează că cifrele actuale ar putea subestima gravitatea situației, deoarece sobele pe gaz emit și alte substanțe poluante neincluse în calculele actuale. Problema este mai acută în țări cu o utilizare ridicată a sobelor pe gaz, cum sunt Marea Britanie, România, Polonia și Italia.

Pentru a-și atinge obiectivele climatice, multe guverne europene au început să adopte politici de renunțare la gazele naturale.

Comisia Europeană revizuiește în prezent standardele pentru sobele pe gaz și analizează posibile limite mai stricte pentru emisiile de dioxid de azot, eficiența energetică și criteriile ecologice. Aceste măsuri ar putea contribui la reducerea impactului nociv al sobelor pe gaz asupra sănătății și mediului înconjurător în Europa.

Mai multe