Facturile la curent și gaze ar putea crește enorm de la anul. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Lucrăm la o măsură de sprijin"

În 2025, oprirea plafonării prețurilor la energie ar putea aduce o creștere semnificativă a facturilor pentru curent electric și gaze naturale. Introducerea plafonării în 2022 a fost o măsură menită să protejeze consumatorii de creșterile abrupte ale prețurilor la energie, stabilind limite de preț între 0,68 lei și 1,3 lei pe kWh, în funcție de consum. Aceste plafoane au oferit o anumită stabilitate financiară pentru gospodării, însă furnizorii de energie au semnalat că acestea sunt mai mici decât costurile reale din piață.

Factură curent. Foto: Shutterstock.
Factură curent. Foto: Shutterstock.

Liberalizarea pieței de energie din aprilie 2025

Conform declarațiilor ministrului Energiei, Sebastian Burduja, actuala schemă de plafonare a prețurilor va expira la 31 martie 2025, urmând ca piața să fie complet liberalizată. Burduja a menționat că prețurile la energie vor fi aduse „în marja unei piețe cât mai libere”, ceea ce înseamnă că tarifele vor reflecta cererea și oferta, fără intervenția statului.

Această schimbare este cauzată de creșterile globale ale prețurilor la energie și de presiunile bugetare interne, care fac imposibilă continuarea unei scheme de plafonare la nivel național.

Cine va fi afectat cel mai mult?

Odată cu liberalizarea, consumatorii casnici vor resimți cel mai puternic efectele creșterii prețurilor. Cei care au un consum mediu de 100 kWh pe lună, și care acum beneficiază de tarife plafonate, vor vedea o dublare a facturilor, conform estimărilor unor experți din industrie. Aceasta ar putea însemna o povară financiară semnificativă pentru românii cu venituri mici, care deja se confruntă cu dificultăți economice.

Guvernul, conștient de impactul major al liberalizării, lucrează la o schemă de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, care să intre în vigoare odată cu dispariția plafonării. „Lucrăm la o măsură de sprijin astfel încât românii vulnerabili să beneficieze de ajutor și să nu fie afectați de creșterea facturilor”, a declarat Sebastian Burduja. Această măsură vizează să protejeze în special persoanele cu consum redus de energie, care au cel mai mult de suferit de pe urma liberalizării pieței.

România este singura țară din Uniunea Europeană care încă menține o schemă de plafonare a prețurilor la energie. Liberalizarea planificată din 2025 vine pe fondul unei tendințe regionale dictate de Comisia Europeană, care urmărește să elimine subvențiile și să creeze o piață de energie complet liberalizată în UE.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net