O țară extrem de săracă deține „Noul Ierusalim”: 11 biserici, iar una este numită „a opta minune a lumii”

22 noiembrie 2024 7:48   Internațional
Ultima actualizare:

Cele 11 biserici medievale monolitice din peșteri ale acestui „Nou Ierusalim” din secolul al XIII-lea sunt situate într-o regiune muntoasă în una dintre cele mai sărace țări din lume. Toate cele unsprezece biserici reprezintă o realizare artistică unică, prin execuția, dimensiunea, varietatea și îndrăzneala formei lor. Acestea nu au fost construite, ci săpate în stâncă vie.

Minunea din inima Etiopiei

Într-o regiune muntoasă din inima Etiopiei, într-una dintre cele mai sărace țări de pe glob, un grup de unsprezece biserici sculptate în stâncă stârnește admirație de secole.

La aproximativ 645 de kilometri de capitala Addis Abeba, aceste biserici, considerate „a opta minune a lumii”, fac parte din visul unui rege care a dorit să aducă Ierusalimul mai aproape de credincioși, care nu puteau călători în Țara Sfântă.

Regele Lalibela a visat să creeze un „Nou Ierusalim” chiar pe pământ etiopian. Rezultatul este un complex arhitectural uluitor, cioplit direct în roca muntelui, arată World Heritage Convention

Ceea ce face aceste biserici unice este metoda construcției: ele nu au fost ridicate din blocuri de piatră, ci săpate în stânca vie. Aceasta a fost modelată cu o migală extraordinară pentru a forma ferestre, uși, coloane și chiar cupole.

Întregul complex este legat de un sistem ingenios de pasaje subterane și tranșee care duc la peșteri și catacombe, adăugând o dimensiune spirituală suplimentară.

Bisericile din Noul Ierusalim și „a opta minune a lumii”

Există două grupuri principale de biserici despărțite de un canal artificial care reprezintă Iordanul. La nord de acesta sunt: 

Biete Medhani Alem (Casa Mântuitorului lumii),

Biete Mariam (Casa Mariei),

Biete Maskal (Casa Crucii),

Biete Denagel (Casa Fecioarelor),

Biete Golgotha Mikael (Casa lui Golgotha Mikael);

La sud de „râul Iordan” se află: 

Biete Amanuel (Casa lui Emanuel),

Biete Qeddus Mercoreus (Casa Sf. Mercoreos),

Biete Abba Libanos (Casa starețului Libanos),

Biete Gabriel Raphael (Casa lui Gabriel Raphael) 

Biete Lehem (Casa Sfintei Pâini).

A unsprezecea biserică, Biete Ghiorgis (Casa Sfântului Gheorghe), este izolată de celelalte, dar conectată printr-un sistem de șanțuri.

Biete Medhani Alem (Casa Mântuitorului Lumii) este considerată a fi cea mai mare biserică monolitică din lume, în timp ce Biete Ghiorgis (Casa Sfântului Gheroghe) este realizată în mod excepțional în forma unei cruci perfecte. Aceasta se spuen că este atât de frumoasă încât este o nedreptate că nu a fost inclusă în cele șapte minuni ale lumii.

Azi, i se spune „a opta minune a lumii”.

Biserica deține replici ale Mormântului Sfânt și ale ieslei Nașterii Domnului

Cele mai multe au fost probabil folosite ca biserici încă de la început, dar Biete Mercoreos și Biete Gabriel Rafael ar fi fost anterior reședințe regale. Câteva dintre interioare sunt decorate cu picturi murale.

În biserica Biet Golgotha, se află replici ale mormântului lui Hristos și al lui Adam, precum și ale ieslei Nașterii Domnului. Orașul sfânt Lalibela a devenit un substitut pentru locurile sfinte din Ierusalim și Betleem și, ca atare, a avut o influență considerabilă asupra creștinismului etiopian.

Mai multe