Minunea din Roma care funcționează perfect și după 2000 de ani. Lecția genială de inginerie de la romani
De genialitatea romanilor, omenirea se bucură și azi, după 2000 de ani. Roma este unul din orașele care deține cele mai multe dovezi ale unui popor extrem de mândru, cu o inteligență peste medie și care iubea foarte mult puterea. Unul dintre lucrurile excepționale din Orașul Etern este uimitoarea Fântână Trevi. Este în centrul Romei tot timpul, indiferent de oră, este înconjurată de oameni.
Fontana din Trevi, cea mai faimoasă fântână din lume
Turiști sau localnici sunt atrași ca un magnet de minunata și unica Fontana din Trevi despre se spune că ar fi și magică și că ar îndeplini dorințe. Un lucru este cert. Fontana di Trevi funcționează în zilele noastre pe baza unei idei absolut geniale de acum 2000 de ani.
Fântâna este o operă de artă, construită în stil baroc și despre care se spune azi că este cea mai celebră din toată lumea.
Este locul în care mulți turiști merg să arunce o monedă în fântână pentru a-și pune o dorință, crezând în magia fântânii de a îndeplini dorințele.
Această tradiție a câștigat o popularitate la nivel mondial după filmul de Hollywood din 1954 „Trei monede în fântână”.
Fontana di Trevi nu este numai arhitectura fabuloasă sau superstiția care adună oamenii în jurul ei. Fontana di Trevi este o minune inginerească. Est singura fântână din lume care este alimentată printr-un sistem gândit și construit acum 2000 de ani și care funcționează perfect și în zilele noastre.
Romanii erau oameni foarte mândri și extrem de pricepuți. Se vedeau capabili să construiască orice și nimic nu părea înaintea lor de nerezolvat.
Când, în 1730 s-a stabilit ca fântâna să fie ridicată de un florentin, romanilor nu le-a convenit. Un constructor din Roma s-a apucat imediat de treabă.
Apeductul Acqua Vergine, singurul care a fost salvat
În timpul secolului al VI-lea cele 11 apeducte care alimentau Roma au fost tăiate la ordinul lui Vitiges, regele ostrogoților, când a asediat orașul Roma. Toate au fost zidite de teamă ca inamicul să nu ajungă în oraș prin ele așa cum se întâmplase cu orașul Napoli care fusese cucerit astfel.
Apeductul original Acqua Vergine Antica (în latină: Aqua Virgo) a fost finalizat în anul 19 î.Hr. de Marcus Vipsanius Agrippa, colaborator apropiat, prieten, ginere și locotenent al împăratului Octavian Augustus.
Numele său înseamnă literalmente „Apă virgină” datorită legendei că, atunci când soldații lui Agrippa căutau ape bune de izvor pentru a alimenta apeductul, o fată locală i-a condus la o sursă pură și necontaminată.
Deși și el a fost distrus în timpul asediului ostrogoților, a fost reparat de mai multe ori. Complet restaurat a fost în 1453 de către Papa Nicolae al V-lea.
Funcționează perfect și după 2000 de ani
Apeductul are o lungime de 22 km, deoarece urmează un traseu indirect, pentru a asigura o pantă continuă în direcția Romei.
Aqua Virgo aduce apă de la 10 kilometri depărtare, alimentând nu doar faimoasa fântână, ci și numeroase alte fântâni publice din Roma prezentă, precum și parcurile și peluzele orașului.
Conținutul scăzut de calciu al apelor apeductului a ajutat probabil la conservarea canalelor acestuia, astfel încât să poată fi menținut în folosință până în zilele noastre.
Traseul impresionant al Aqua Virgo care alimentează Fontana di Trevi
Timp de aproximativ 8 km merge destul de drept, urmând Via Collatina prin canale subterane, dar apoi se întoarce brusc spre nord, traversând Via Tiburtina și Via Nomentana, unde se întoarce spre vest pentru a traversa Via Salaria, traversând până la parcul Villa Ada.
Apoi se îndreaptă spre sud-vest, trecând prin districtul Parioli și marginea de vest a Villa Borghese. Acqua Vergine trece pe sub zidurile Aureliane pentru a intra în sfârșit în centrul orașului, ocolind dealul Pincio prin grădinile Villa Medici și coborând spre Piazza di Spagna, unde alimentează Fântâna Barcaccia.
Continuă spre sud pentru a alimenta Fântâna Trevi și apoi se întoarce spre vest pentru a furniza apă Fântânii Patru Râuri din Piazza Navona.
În această zonă a furnizat inițial Băile lui Agrippa, primele băi publice din Roma, scop în care a fost construit inițial apeductul.
Lângă băi era un mare lac artificial unde vizitatorii băilor puteau înota, iar apa folosită curgea spre vest de aici în râul Tibru.
Acqua Vergine Nuova este încă pe deplin operațională și furnizează apă potabilă sănătoasă, potrivit archeoroma.org.