#Coronavirus

OMS vorbește despre sfârșitul pandemiei, în Europa. Pentru România, veștile sunt bune... și nu prea

24 ianuarie 2022 14:23   Internațional
Ultima actualizare:

Pandemia de COVID s-ar putea încheia în Europa odată cu varianta Omicron, extrem de contagioasă, care ar putea infecta 60% dintre europeni până în luna martie, a estimat directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Europa, Hans Kluge. Numărul celor trecuți prin boală, cumulat cu cel al vaccinaților, ar putea însemna o imunitate colectivă suficientă pentru a stopa pandemia. Cel puțin pentru o vreme.

E greu să scapi de infectarea cu Omicron

„E aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”, având în vedere gradul de transmisibilitate al acestei tulpini, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, precizând că, da, se pozitivează atât persoane vaccinate, cât și nevaccinate. Estimează ca încă din această săptămână să ajungem la 25.000, chiar și 28.000 de cazuri pe zi. Aceeași situație și la nivel european. Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Europa, Hans Kluge, a precizat pentru AFP că Omicron ar putea infecta 60% dintre europeni până în luna martie, scrie News.ro.

Partea bună e că acest lucru ar însemna sfârșitul pandemiei. „Odată ce valul Omicron va înceta, va exista timp de câteva săptămâni şi câteva luni o imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imuni din cauza infecţiei. De asemenea, ne avantajează și o scădere a cazurilor ca urmare a creșterii temperaturilor. Cu toate acestea, nu suntem într-o eră endemică. Endemic înseamnă că putem prezice ce se va întâmpla, dar acest virus a surprins de mai multe ori, aşa că trebuie să fim foarte atenţi”, a recomandat Hans Kluge.

Vești bune și nu prea pentru România

Omicron a devenit dominantă în Europa, precum și în România. E o variantă de COVID mult mai contagioasă, dar pare că dă simptome mai blânde. „O tulpină care se transmite cu rapiditate și nu e atât de puternică devine un licăr de speranță pentru topirea pandemiei. Atingerea unei imunități înalte ca număr într-un timp scurt cu daune minime, fără apariția unei alte tulpini complexe care să evite orice răspuns imun este sinonimă cu terminarea pandemiei. Dar aici intervine o problemă. Neoașă”, scrie medicul Vasi Rădulescu pe blogul său. România nu se poate compara cu țările unde rata de vaccinare e de peste 70%. Acolo, da, sunt puține spitalizări și decese, în ciuda numărului mare de cazuri. La noi, însă, Omicron e posibil să facă pagube serioase.

Noi am putea avea sute de decese pe zi

„Problema uriașă care va apărea, negreșit, la noi, vine din lipsa de aderență la vaccinare. Vedem deja o creștere abruptă a cazurilor cu Omicron și ne așteptăm să trecem de 10.000 de cazuri în scurt timp. Cum nici nu testăm suficient, probabil în realitate vom avea 2-3X față de raportarea oficială. Dacă ajungem la 30.000 de cazuri pe zi, când populația e încă nevaccinată în număr mare, când e îmbătrânită și bolnavă, asta se poate traduce într-un scenariu mai negru decât valul 4. Valul 5 ne poate aduce sute de decese pe zi. Vom trece și de el, dar cu pierderi semnificative, apoi vom putea doar spera că nu vine altă tulpină (deja este una cameruneză, botezată IHU, mult mai puternică și decât Omicron)”, mai spune dr. Vasi Rădulescu.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Mai multe