Alexandru Rafila: «Săptămâna viitoare vom avea 25.000-28.000 de cazuri zilnic»

Medicul Alexandru Rafila a fost invitat în platoul unei emisiuni în cadrul căreia a abordat mai multe subiecte de interes în contextul pandemiei de coronavirus. El a estimat data în care România va atinge un apogeu al numărului de îmbolnăviri. 

Alexandru Rafila, prognostic sumbru despre evoluția pandemiei Sursă foto: Inquam Photos
Alexandru Rafila, prognostic sumbru despre evoluția pandemiei Sursă foto: Inquam Photos

Alexandru Rafila a discutat despre situația în care se află România. În ultimele zile au fost raportate peste 19.000 de cazuri pe zi, iar medicul Alexandru Rafila este de părere că România încă nu atins nivelul maxim de îmbolnăviri.

Conform acestuia, în luna februarie este foarte probabil ca peste 25.000 de persoane să fie infectate zilnic, ținând cont că varianta Omicron este una ușor transmisibilă. 

Valurile cu creştere rapidă au, de obicei, şi o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10-15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. Un lucru e important însă şi e bine să-l înţelegem: rata de reproducere a acestei infecţii a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători. În prima săptămână din ianuarie am avut o rată de reproducere de 1,87 – adică o persoană infectată îmbolnăvea aproape alte două persoane - acum avem 1,25 şi în ultimele opt-nouă zile am avut o scădere progresivă de la 1,87 la 1,25. Şi 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri creşte, nu va scădea. Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de creştere a scăzut, pentru că dacă aveam 2, atunci aveam o dublare a numărului de cazuri de la un ciclu la altul”, a afirmat Alexandru Rafila. 

Alexandru Rafila, despre vaccinarea anti-covid a copilului său

Întrebat dacă își va vaccina copilul în vârstă de 11 ani, ținând cont de faptul că din data de 26 ianuarie este posibil acest lucru, Alexandru Rafila a menționat că nu are nici cea mai mică reținere în a-și imuniza copilul împotriva coronavirusului. Medicul este de părere că gradul ridicat de scepticism în privința vaccinării este o consecință a lipsei educației pentru sănătate, mai ales în domeniul prevenției. 

El susține că ar fi utilă introducerea în şcoli a unor cursuri de prevenţie în domeniul medical pentru că ele ar contribui decisiv la înlăturarea scepticismului. 

Alexandru Rafila nu ia în calcul demisia 

Întrebat dacă ia în calcul demisia, Alexandru Rafila a declarat că nu se gâmdește la asta, mai ales că România se află într-o criză sanitară. El a subliniat că nu are o aplecare specială către poziția de ministru totuși, pentru că deține o profesie reală căruia îi este dedicat complet. Mai mult decât atât, i se pare complet absurdă ideea potrivit căreia reformele utile și eficiente pot fi implementate peste noapte și schimbate o dată la două, trei săptămâni. 

Medicul a menționat că, atunci când a preluat conducerea ministerului Sănătății, a găsit un minister neorganizat, incapabil să gestioneze situația fără precedent cu care se confrunta. 

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net