Alexandru Rafila anunță transmitere comunitară cu Omicron

#Coronavirus
Ultima actualizare:

România se află deja în valul 5 al pandemiei, iar creșterea numărului de cazuri începe să se simtă și în spitale. Încet, dar sigur unitățile medicale se vor aglomera și este posibil să asistăm chiar și la un colaps sanitar. Este anunțul făcut vineri, de ministrul Alexandru Rafila, care ne sfătuiește să ne așteptăm la ce e mai rău. 

omicron covid jpg

Deocamdată, transmiterea comunitară e lentă, dar peste o săptămână sau două se va vedea în secțiile de terapie intensivă. „20% dintre infectările cu Omicron nu au legătură cu alte cazuri sau călătorii, iar asta înseamnă că începe să fie o transmitere comunitară”, a precizat ministrul într-o declarație de presă. „În săptămânile următoare transmiterea va fi susținută”, a mai spus Rafila.

Din 20 decembrie până în 5 ianuarie, remarcați trendul crescător al numărului de cazuri. Deja în 5 ianuarie aveam în jur de 3.000 de cazuri, între timp lucrul acesta s-a schimbat destul de mult în ultimul timp. Procentul de pozitivitate a evoluat de la sub 2 la sută la peste 6 la sută în 5 ianuarie. Ne găsim pe un trend crescător. Cea mai mare proporție - o cincime din aceste cazuri - au fost în București, dacă mai adăugăm și Ilfov depășim 20 la sută. Județele cele mai afectate Cluj, Timiș și Iași”, a mai precizat ministrul.

La 8 ianuarie intră în vigoare noi restricții 

Sâmbătă, 8 ianuarie, intră în vigoare noi măsuri și restricții. Se impune obligativitatea purtării măștii de protecție atât în interior, cât și în exterior. De asemenea, vor fi interzise măștile textile, iar cine le va purta riscă amenzi între 500 și 2500 de lei. 

Magazinele se vor închide la ora 22.00, iar în ceea ce-i privește pe elevi, aceștia vor primi măști gratuite. Rafila a anunțat că, deocamdată, nu se pune problema închiderii unităților de învățământ, însă, dacă spitalele se vor aglomera extrem de tare, este posobil ca elevii să treacă în online. 

Adriana Pistol anunța tot vineri că deja există doi pacienți infectați cu Omicron care sunt în stare gravă, la ATI. Cele două persoane sunt vaccinate, dar suferă de boli cronice care le-au slăbit mult sistemul imunitar. 

Specialiștii ne sfătuiesc să facem urgent și doza booster, în cazul în persoanelor vaccinate deja cu schema completă. Evident, nevaccinații trebuie să se imunizeze cât mai curând, căci Omicron va lovi crunt în acestă categorie de populație. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
renovare apartament jpg
image png
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net