Grupa de vârstă cea mai afectată de valul de înbolnăviri Covid

#Coronavirus

Un nou studiu Institutului Naţional de Sănătate Publică arată care parte a populației este cea mai afectată de valul 5, dar și care este situația Omicron în România.

INSP a realizat un studiu privind situația pandemică între 20 decembrie și 5 ianuarie Foto: AFP
INSP a realizat un studiu privind situația pandemică între 20 decembrie și 5 ianuarie Foto: AFP

Conform unui raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică, până la data de 5 ianuarie, în România au fost depistate 183 de cazuri de Omicron, peste jumătate din secvențierile din săptămâna 3-9 ianuarie fiind cu această nouă variantă. 

Studiu a fost realizat pe perioada 20 decembrie 2021 – 5 ianuarie 2022 și mai arată că două dintre trei cazuri confirmate cu SAR-CoV-2 au fost depistate la persoane între 20 și 59 de ani. La categoria de vârstă 20-39 de ani, rata de incidență a crescut mai rapid, iar 60% dintre persoanele diagnosticate sunt nevaccinate.

Dintre cele 183 de cazuri confirmate cu Omicron, INSP anunțat că ”30% dinre cazuri sunt de import”, adică vin de la pacienți care au călătorit în afară, iar peste 20% nu au nicio legătură epidemiologică cu vreo călătorie sau alt caz confirmat, notează news.ro.

20-39 de ani, grupa cea mai afectată

În perioada realizării studiului, cele mai afectate au fost persoanele între 20 și 59 de ani, 2 din 3 cazuri confirmate venind din această categorie. Statisticile mai arată că cea mai mare creștere apare la persoanele între 20 și 39 de ani, adică tineri.

Rata de reproducere a coronavirusului în România a crescut constant în perioada 20 decembrie – 2 ianuarie însă o creştere accentuată este estimată pentru săptămâna 3-9 ianuarie când este aşteptată o rată de reproducere de 1,52, cu 43% mai mare faţă de săptămâna anterioară.

Peste 60% dintre cazuri, nevaccinați

În ceea ce priveşte infectările, în perioada de referință, 60,48% dintre cazuri au fost la persoane nevaccinate.

În rândul celor vaccinaţi, 49,51% dintre cei infectaţi au mai mult de şase luni de la finalizarea schemei de imunizare, 30,67% au mai puţin de 6 luni de la doza a doua a doua, în timp ce 18,11% au şi doza booster iar 1,71% au doar o doză de ser. 

Creștere constantă a numărului de cazuri

Din 26 decembrie, graficele INSP arată că numărul cazurilor de Covid a început să crească, iar panta ascendentă se menține. Asta după o așa numită perioadă de platou, între 20 și 25 decembrie. Numărul internărilor la ATI nu reflectă această creștere însă.

Numărul total al cazurilor de COVID-19 confirmate la nivel naţional este de 1.827.867, 17,2% dintre acestea fiind cazuri diagnosticate în Bucureşti, 5% în judeţul Cluj, 4,9% din îmbolnăviri înregistrându-se în Timiş, 4,3% în judeţul Ilfov iar 4% dintre cazuri fiind înregistrate în judeţul Iaşi. 

În ceea ce priveşte decesele cauzate de COVID-19, numărul total al acestora este de 58.940. cele mai multe decese s-au înregistrat în Capitală respectiv 8,9% din total), Bucureştiul fiind urmat de judeţul Prahova (4,5% dintre decese), Bihor (4% dintre decese) , Constanţa (3,8% dintre decese) şi Suceava (3,6% dintre decese).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net