Peisaj apocaliptic în Budapesta, unde totul este acoperit de apă și vârful încă nu s-a atins. Viitura se îndreaptă spre România

20 septembrie 2024 5:51   Internațional
Ultima actualizare:

Ploile abundente și inundațiile au condus la o situație critică în mai multe regiuni din Europa Centrală. Austria, Republica Cehă și Polonia sunt cele mai afectate de inundațiile fluviale, dar cantități mari de apă sunt așteptate pe tronsonul maghiar al Dunării. În aceste ore, capitala Ungariei arată ca un imens lac, după ce Dunărea s-a revărsat și străzile și clădirile au fost inundate. Ungaria se confruntă zilele acestea cu cele mai mari inundații din ultimii zece ani.

Vârful inundațiilor, estimat pentru 21 septembrie

Ungaria a fost lovită vineri de furtuna Boris, care provoacă, de asemenea, vreme extremă în țările vecine. Centrul furtunii a ajuns în Ungaria în noaptea de sâmbătă spre duminică.

 Între timp, nivelul apei Dunării a crescut și s-a revărsat peste străzi și multe clădiri sunt inundate.

Din cauza debitului uriaș al mareelor pe Dunăre, nivelul de alertă al inundații în Budapesta este ridicat la nivelul 3.

Potrivit autorităților maghiare, Dunărea ar putea crește până la peste 9 metri în acest sfârșit de săptămână.

Apele Dunării au inundat cheiurile și au ajuns până la clădirea istorică a parlamentului, peisajul fiind apocaliptic.

Premierul Viktor Orban a numit acest val de inundații una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă Ungaria.

Orban a avertizat că inundațiile vor atinge vârful în Budapesta, sâmbătă pe 21 septembrie, transmite Radio Free Europe.

Se estimează ca nivelul apei Dunării să crească ajungă la 9 metri, au anunțat responsabilii din capitala Ungariei.

Aproape 10.000 de muncitori și 15.000 de voluntari consolidează apărarea împotriva inundațiilor în Budapesta.

Premierul Ungariei asigură că totul este sub control și că Budapesta este în siguranță.

Ungaria a învățat protecția împotriva inundațiilor în timpul inundațiilor anterioare, iar profesioniștii și voluntarii știu exact ce trebuie să facă”, a spus Orban, mai scrie sursa citată.

Nivelul Dunării la intrarea în România, „mai mult decât dublu” 

Autorităţile române au anunțat joi că monitorizează întreg sectorul de Dunăre care traversează România, fiind aşteptată o viitură care va duce la creşterea nivelului apei până la finalul lunii.

În perioada 28 – 29 septembrie, debitul va fi mai mult decât dublu faţă de această perioadă, dar specialiştii nu se aşteaptă la probleme deosebite decât dacă viitura ţine foarte mult, scrie News.ro.

„Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat, astăzi, în format hibrid, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP. Şedinţa extraordinară a CMSU a fost organizată pentru a analiza situaţia hidrologică a Dunării în contextul hidrometeorologic existent în amonte de ţara noastră, unde cantităţile importante de precipitaţii au produs debite foarte mari ale acestui fluviu. Experţii de la INHGA au informat că debitul pe Dunăre, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în intervalul 18–19.09.2024, a fost în creştere, având valoarea de 4.200 metri cubi / secundă, peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s)”, a transmis Ministerul Mediului, într-un comunicat.

Mai multe