Românii au participat la protestul gigant din Canada împotriva restricțiilor Covid

31 ianuarie 2022 20:33   Internațional
Ultima actualizare:

Încă nu s-au stins ecourile protestului organizat în capitala Canadei de antivacciniști. A fost revoltă în toată regula în Ottawa împotriva restricțiilor sanitare impuse de guvern pentru oprirea extinderii Omicron. Printre protestatari și mulți români care trăiesc în Canada.  

În fruntea protestului au fost mii de camioane venite din toată Canada ba chiar și din SUA. Mii de șoferi care fac transport internaţional însoțiți de mașinile lor grele au blocat capitala Ottawa, nemulţumiţi că trebuie să stea în izolare 14 zile când revin în ţară dacă nu se vaccinează. La acțiune au participat peste 10.000 de oameni potrivit estimărilor poliției, de cinci ori mai mulți spun organizatorii 

Românii, în primele rânduri la protestul de la Ottawa 

Manifestanţii au ocupat dealul Parlamentului şi au mărşăluit prin faţa reşedinţei premierului Justin Trudeau. Acesta şi familia lui au fost evacuaţi şi duşi într-un loc secret, de teamă că protestatarii furioşi vor încerca să intre cu forţa în locuinţa sa scrie observatornews.ro.  

Printre cei care au participat la protest au fost remarcați de presă și români. Numărul de camioane a fost atât de mare încât în capitala Canadei, transportul public a fost oprit, centrele comerciale şi mai multe hoteluri s-au închis, iar forţele de ordine au fost puse în alertă.  

”Convoiul libertăţii”, cum a fost botezată mişcarea de protest, a adunat camionagii din toată ţara. La marşul motorizat au participat şi mulţi şoferi români stabiliţi în Canad. Aceștia spun că nu au fugit din România, pe vremea comunismului, ca acum să le fie îngrădită libertatea într-un stat democratic. 

Ce au declarat românii presei canadiene 

„I-am supravieţuit şi l-am dat jos pe Ceauşescu şi el era mai deştept decât tine, Trudeau!”, au scris românii pe pancartele cu care au venit la protest.”Sincer, m-am săturat de ordinele guvernului în ce priveşte tranzitul frontierei. Fac curse lungi de-a lungul întregii ţări, aşa că îmi este foarte greu”, a spus un șofer român foarte vocal 

 ”Luptăm pentru libertate, omul meu, şi vom continua să luptă. Nu ne ai cu nimic la mână, Trudeau. Vom câştiga, vom învinge, te vom înfrânge, Trudeau, libertate, libertate”, spune un bărbat.  

Ce a răspuns protestatarilor premierul Canadei 

„Mica minoritate marginală de oameni care se află pe drum spre Ottawa şi care împărtăşesc idei de neacceptat, nu-i reprezintă pe canadienii care au fost alături unii de alţii”, a precizat Justin Trudeau, premierul Canadei conform sursei citate 

Premierul canadian susţine că aproape 90% dintre şoferii care fac transport internaţional sunt vaccinaţi şi singura cale pentru ca pandemia să se încheie este imunizarea unui număr cât mai mare de cetăţeni.

Mai multe