#Război Ucraina-Rusia

Rusul Garry Kasparov, reacție halucinantă la adresa sportivilor: «E dezgustător»

5 mai 2022 10:44   Internațional
Ultima actualizare:

Renumitul șahist Garry Kasparov, născut în URSS, a avut o reacție extrem de dură la adresa sportivilor care s-au solidarizat cu colegii lor ruși. 

Sportivii ruși, interziși la Wimbledon

Decizia organizatorilor turneului de la Wimbledon de a interzice prezenţa jucătorilor din Rusia şi Belarus a stârnit un val de reacții și controverse. Unii dintre cei mai mari tenismeni ai lumii s-au solidarizat cu jucătorii rușii și au criticat interdicția, considerând că sportul trebuie să rămână „liber de politică”. Printre sportivii care au luat partea jucătorilor ruși se află nume mari din tenis: Rafael Nadal, Novak Djokovic și românca Simona Halep. 

"Este foarte nedrept. Ei nu pot face mare lucru, nu-i aşa? Care este vina lor pentru ceea ce se întâmplă în acest moment, pentru război? Chiar îmi pare rău pentru ei", a declarat tenismenul spaniol Rafael Nadal.

Citește și: Scandalul e în floare: fără ruși și belaruși la Wimbledon

Djokovic a făcut o paralelă între decizia de a interzice sportivii ruși la turneul programat în perioada 27 iunie – 10 iulie și cazul său de la Australian Open, unde organizatorii i-au interzis să joace deoarece nu era vaccinat: 

„Nu este același lucru, dar trecând prin ceva similar la începutul acestui an, pentru mine e frustrant să știi că nu poți juca. Nu susțin decizia (n.r. - de la Wimbledon). Cred că nu este corect, nu este corect dar asta este”, a declarat sportivul sârb.

Kasparov: „E dezgustător!”

Garry Kasparov critică sportivii care susțin războiul

Invitat la București, pentru a participa la un turneu de șah, Garry Kasparov a susținut o conferință de presă în care a „măturat” cu sportivii care au ales să critice decizia celor de la Wimbledon. Multiplul campion a cerut excluderea sportivilor ruși din toate competițiile internaționale: 

„Am fost întrebat mereu despre participarea sportivilor ruşi la competiţii. Eu consider că oricine susţine acest război criminal merită să plătească acest preţ. Sportivii ruşi în opinia mea ar trebui acceptaţi cu o singură condiţie, să semneze scrisori publice prin care să condamne războiul,” a declarat Kasparov.

După retragerea din șah, Garry Kasparov a devenit activist politic. De la începutul războiului, s-a manifestat deseori împotriva regimului lui Vladimir Putin, fiind unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai acestuia.

Citește și: Fostul campion la şah Garry Kasparov, arestat în Moscova

„Din 2005 când m-am retras din şah şi chiar şi dinainte eu nu am separat viaţa mea, de lumea exterioară. Iar acum sunt foarte activ în ajutorarea Ucrainei pentru a lupta împotriva agresiunii lui Vladimir Putin”, a spus faimosul șahist. 

„Le sugerez să tacă!”

Invitat în emisiunea „ Tema Zilei”, moderată de Ramona Avramescu la postul public de televiziune, Garry Kasparov a reluat subiectul, declarându-se dezgustat de cei care le iau apărarea sportivilor ruși susținând că sportul nu are legătură cu politica: 

„Sugerez ca toți acești atleți proeminenți care vorbesc de separarea sportului de politică mai bine să tacă. E dezgustător să vorbești despre sport acum când oamenii mor. Este vorba despre demolarea unei națiuni până la temelii”, a continuat el.

„Merkel l-a ajutat pe Putin”

Kasparov nu s-a limitat la a critica declarațiile sportivilor. El a luat-o în colimator și pe Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, acuzând-o ca s-a comportat precum „un agent rus” în anii petrecuți de către ea la cârma țării:

"Angela Merkel ar trebui să meargă la Kiev să ceară scuze public ucrainenilor. A făcut tot ce a putut să devenim dependenți de hidrocarburile rusești. Dacă ar fi fost un agent rus - întrebarea ar fi fost cum l-ar fi putut ajuta pe Putin mai bine," a spus Kasparov, vădit indignat.

Urmărește discuția dintre Ramona Avramescu și șahistul Garry Kasparov

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Mai multe