Scandalul e în floare: fără ruși și belaruși la Wimbledon

Ultima actualizare:

Fac ce fac organizatorii turneului de la Wimbledon și ocupă prima pagină a ziarelor prin deciziile lor controversate. Acum au hotărât ca la competiția din acest an, programată în perioada 27 iunie – 10 iulie, să excludă jucătorii și jucătoarele din Rusia și din Belarus!

Daniil Medvedev ar fi fost favorit 1 sau 2 la Wimbledon (FOTO: EPA)
Daniil Medvedev ar fi fost favorit 1 sau 2 la Wimbledon (FOTO: EPA)

Ei și-au justificat decizia printr-un lung comunicat în care au încercat să explice de ce sunt singurul turneu de tenis în care rușii și belarușii sunt interziși. „În numele All England Club şi al Comitetului de Management al The Championships, dorim să ne exprimăm sprijinul continuu pentru toţi cei afectaţi de conflictul din Ucraina în aceste vremuri şocante şi dureroase.

Împărtăşim condamnarea universală a acţiunilor ilegale ale Rusiei şi am analizat cu atenţie situaţia în contextul îndatoririlor noastre faţă de jucători, faţă de comunitatea noastră şi faţă de publicul larg din Marea Britanie, ca instituţie sportivă britanică. De asemenea, am luat în considerare îndrumările stabilite de guvernul Regatului Unit în special în legătură cu organismele şi evenimentele sportive.

Daniil Medvedev era unul dintre principalii favoriți la titlu

Având în vedere profilul The Championships din Regatul Unit şi din întreaga lume, este responsabilitatea noastră să ne jucăm rolul în eforturile pe scară largă ale guvernului, industriei, instituţiilor sportive şi creative de a limita influenţa globală a Rusiei prin cele mai puternice mijloace posibile. În circumstanţele unei astfel de agresiuni militare nejustificate şi fără precedent, ar fi inacceptabil ca regimul rus să obţină vreun beneficiu din implicarea jucătorilor ruşi sau belaruşi la The Championships. Prin urmare, intenţia noastră este, cu regret profund, să refuzăm înscrierile jucătorilor ruşi şi belaruşi la The Championships din 2022.

În cazul în care circumstanţele se schimbă semnificativ până în iunie, vom lua în considerare şi vom răspunde în consecinţă. Salutăm, de asemenea, decizia LTA de a refuza înscrierile jucătorilor ruşi şi belaruşi la evenimentele din Marea Britanie, pentru a ne asigura că tenisul britanic oferă o abordare consecventă pe parcursul verii”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Decizia a fost criticată de toți specialiștii, inclusiv de organizațiile care condus circuitele profesioniste, ATP și WTA. Nu doar pentru că astfel clasamentele mondiale sunt alterate, dar și pentru că valoarea turneului scade, printre jucătorii afectați de decizie numărându-se la masculin numărul 2 mondial, Daniil Medvedev și Andrei Rublev (8 ATP), iar la feminin rusoaica Anastasia Pavliucenkova (15 WTA) și belarusele Arina Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA).

ATP și WTA sunt împotriva hotărârii englezilor

ATP, care gestionează circuitul masculin profesionist de tenis, în afara turneelor de grand slam, aflate sub tutela ITF, consideră nedreaptă exluderea jucătorilor din Rusia şi Belarus de la Wimbledon, o măsură luată de organizatorii englezi după invadarea Ucrainei.

"Condamnăm ferm invazia Rusiei în Ucraina şi suntem solidari cu milioanele de oameni nevinovaţi afectaţi de războiul în curs. Sportul nostru este mândru că funcţionează pe principiile fundamentale ale meritului şi echităţii, în care jucătorii concurează ca indivizi pentru a-şi câştiga locul la turnee pe baza clasamentului ATP.

Credem că decizia unilaterală de astăzi a celor de la Wimbledon şi a federaţie engleze de a exclude jucătorii din Rusia şi Belarus din turneele britanice din acest an este nedreaptă şi are potenţialul de a crea un precedent dăunător pentru tenis. Discriminarea bazată pe naţionalitate constituie, de asemenea, o încălcare a acordului nostru cu cei de la Wimbledon, care prevede că acceptarea jucătorilor se bazează exclusiv pe clasamentele ATP. Orice acţiune ca răspuns la această decizie va fi acum evaluată în consultare cu board-ul nostru şi al membrilor.

Este important de subliniat că jucătorilor din Rusia şi Belarus li se va permite în continuare să concureze la evenimentele ATP sub un steag neutru, poziţie care a fost împărtăşită până acum în tenisul profesionist. În paralel, vom continua sprijinul nostru umanitar comun pentru Ucraina în cadrul Tennis Plays for Peace", a arătat ATP, într-un comunicat.

WTA a dat publicităţii un comunicat asemănător cu cel al ATP, în care îşi exprimă dezamăgirea faţă de excluderea jucătorilor din Rusia şi Belarus de la turneele pe iarbă organizate în Marea Britanie, inclusiv de la Wimbledon, o decizie pe care o consideră nedreaptă şi injustă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net