Salvare miraculoasă în Maroc, după cutremur. Un bebeluș a fost scos nevătămat de sub dărâmături. Video
Cutremurul din Maroc a fost de-a dreptul devastator. Bilanțul morților a ajuns la peste 2.000 de morți și peste 2.000 de răniți, din care peste 70% în stare critică și în continuare salvatorii se luptă pentru viețile oamenilor prinși sub dărămături. Acesta a fost cel mai puternic seism înregistrat în această țară în ultimii 60 de ani.
Salvare minune în Maroc
Mulți oameni au rămas fără adăpost după ce clădirile în care locuiau s-au prăbușit. Cutremurul s-a produs la odar 18,5 kilometri adâncime în Munții Atlas, resimțindu-se pe o rază de aproximatv 400 dekilometri.
Provincia Al-Haouz, situată în Munții Atlas, a fost zona cea mai grav afectată de dezastru. Aici, sute de oameni au pierit într-un mod tragic, fiind îngropați de dărâmăturile clădirilor. În zonele dens populate, mulți cetățeni au suferit pierderi de vieți sau au fost răniți grav în momentul în care au ieșit din casele lor și au fost loviți de fragmente căzute din construcții. În localitățile situate la altitudini mari, inaccesibile pentru echipele de salvare, oamenii au săpat în moloz cu propriile mâini, cu speranța că vor găsi supraviețuitori.
O astfel de situație a fost și cea a unui bebeluș care a fost salvat de sub dărămături. Copilul ce pare a fi de doar câteva luni a fost scos nevătămat de sub moloz, după cum se pare. Imaginile postate pe rețelele de socializare au făcut înconjurul lumii și au stârnit reacții emoționante.
Ce pot face românii aflați în pericol
În acest momet sute de români se află în Maroc, dar din fericire niciunul nu a fost rănit. Ministerul Afacerilor Externe spune că nu au avut de suferit în urma seismului. „În continuarea informațiilor referitoare la seismul produs la data de 8 septembrie 2023, în zona munților Atlas din Regatul Maroc, soldat cu morți și răniți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Rabat menține legătura cu autoritățile locale implicate în gestionarea urmărilor cutremurului și cu cetățenii români rezidenți, demersuri efectuate în coordonarea Centralei MAE. Până în acest moment, potrivit informațiilor obținute de Ambasada României la Rabat, nu există cetățeni români printre victimele cutremurului”, se arată într-un comunicat de presă.
MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Rabat: +212 537 72 14 93 și +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +212 67 99 77 751.