Singurele țări din lume care au dat faliment. Unele dintre ele nu și-au revenit din criză nici în ziua de azi

26 noiembrie 2024 15:42   Internațional

Nenumărate țări se confruntă, chiar în acest moment, cu crize economice complexe, extrem de greu de depășit. Din păcate, în unele locuri, economia națională nici măcar nu a fost vreodată una performantă, iar populația trăiește în condiții dificile. Însă, chiar și în astfel de condiții, doar foarte puține țări au ajuns în situația de a fi nevoite să dea faliment!

Falimentul este un concept despre care se vorbește destul de des, atunci când vine vorba despre mediul de afaceri. Nenumărate firme ajung în faliment din diferite motive, iar, cel puțin când vine voba despre acest aspect, falimentul este un fenomen destul de obișnuit, chiar dacă rămâne unul neplăcut.

Însă, un stat nu se aseamănă deloc cu o companie, iar la acest nivel, devine mult mai dificil să vorbim despre situații de faliment. Practic, ar însemna ca unei țări să îi fie complet imposibil să își mia plătească datoriile, externe ori interne.

Care au fost statele care au dat faliment

Chiar dacă conceptul de „faliment total” este ceva mai diferit atunci când vine vorba despre un stat, tot au existat unele țări de-a lungul timpului care au ajuns în această situație neplăcută!

Ia prima dintre ele este Argentina, care, în 2001, nu a mai avut cum să plătească din datoria externă uriașă pe care o acumulase. După cum ne putem imagina, acest lucru a dus la un colaps economic, cât și la proteste uriașe de-a lungul țării din America de Sud. Din păcate, statul argentinian a mai trecut printrr-o situație asemănătoare și în 2020.

Grecia a trecut printr-o situație economică dificilă

Un astfel de episod a avut loc și în Grecia, una dintre cele mai populare destinații turistice din lume. În 2015, acest stat nu și-a mai putut plăti datoriile către Fondul Monetar Internațional. Populația greacă a trecut prin clipe dificile din cauza datoriei externe, cât și a măsurilor de austeritate impuse de autorități. Din fericire, Grecia a reușit să evite un colaps economic total.

În 1998, chiar și Rusia a trecut prin astfel de clipe complicate. Din cauza scăderii prețului petrolului, Rusia și-a pierdut cea mai mare sursă de venit, lucru ce a dus la o instabilitate economică urriașă. Iarr cu mult mai multe decenii în urmă, după Primul Război Mondial, printr-un astfel de colaps economic a trecut și Germania.

În anii 1920, în această țară, inflația ajunsese la cote extreme, iar populația trăia într-o sărăcie extremă. Din păcate, printr-o situație similară a trecut și Zimbabwe, în anii 2000.

Mai multe