Toți ochii pe SUA! Alegerile de anul acesta vor scrie istorie, indiferent cine va fi învingător

5 noiembrie 2024 15:55   Internațional

Marți, 5 noiembrie, este ziua alegerilor în Statele Unite, iar Donald Trump şi Kamala Harris s-se luptă pentru un mandat de 4 ani la Casa Albă. Acesta este un scrutin care va scrie istorie, dar ar putea dura zile sau chiar săptămâni până când rezultatele să poată fi analizate.

Kamala Harris ar putea deveni prima femeie președinte a SUA

Dacă Harris va câștiga, ea va intra în istorie nu doar ca prima femeie care ajunge președinte al SUA, ci și ca prima americană de origine asiatică și prima femeie de culoare care ajunge în această funcție. O victorie pentru Donald Trump va fi, de asemenea, istorică. El s-ar alătura lui Grover Cleveland ca singurii preşedinţi care nu au avut mandate consecutive la Casa Albă, conform News.ro.

Mai mult, el ar deveni și singurul președinte pus sub acuzare de două ori și singurul președinte condamnat vreodată pentru infracțiuni grave.

Urnele s-au deschis la 5 dimineața

Marți, la ora 05:00 dimineața, pe Coasta de Est a Americii (12:00, ora României) s-au deschis urnele în statul Vermont. La ora locală 6:00 (13:00, ora României) s-au deschis secţiile de votare din alte opt state, între care Connecticut, New Jersey, New York, New Hampshire şi Virginia.

În Maine, toate secţiile de votare și-au deschis porțile la ora locală 6 dimineața, dar municipalităţile cu mai puţin de 500 de persoane au deschis la ora 10:00. Mai mult de 81 de milioane de persoane au votat deja anticipat, adică înainte de ziua alegerilor.

Nu se votează doar următorul președinte, ci și Congresul

Americanii au de decis asupra mai multor lucruri. Cinci state – Arizona, Florida, Missouri, Nebraska şi Dakota de Sud – au votat dacă vor respinge sau nu interdicţia avortului prin amendamente constituţionale.

Deși se acordă o mare atenție cursei pentru Casa Albă, pe 5 noiembrie alegătorii americani vor stabili și cine va controla fiecare cameră a Congresului. Toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și cele 34 de locuri din Senat au fost puse la bătaie, relatează BBC.

Sondajele sugerează că cele două partide ar putea schimba controlul fiecărei camere, democrații recâștigând Camera, iar republicanii preluând Senatul.

Rezultatele inițiale ar putea să nu fie cele hotărâtoare

Rezultatele iniţiale de după închiderea urnelor ar putea să nu fie cele hotărâtoare. Asta pentru că statele îşi decid propriile proceduri electorale. Deci ordinea în care are loc numărarea voturilor anticipate, celor prin corespondenţă şi voturilor din ziua alegerilor variază în funcţie de hartă - la fel ca şi rapiditatea cu care anumite oraşe, comitate şi regiuni anunță rezultatele.

Campania Kamalei Harris a avertizat că rezultatele definitive ale alegerilor prezidenţiale americane vor fi cunoscute peste câteva zile şi că tabăra lui Donald Trump va încerca „să semene îndoiala şi haosul” cu privire la integritatea votului. „Buletine de vot vor continua să fie numărate timp de mai multe zile după alegeri. Acesta nu este, evident, semnul unei fraude, este felul în care funcţionează lucrurile”, a afirmat într-o conferinţă telefonciă preşedinta campaniei Harris-Walz, Jen O'Malley Dillon.

Peste 15 miliarde de dolari au fost cheltuiţi prin diverse canale în această campanie prezidenţială americană, în special de către miliardarii americani. Kamala Harris a avut sprijinul a 81 de miliardari, iar Donald Trump a fost susținut de 50. De partea republicanilor se află Elon Musk, care a donat aproape 120 de milioane de dolari campaniei lui Trump.

Mai multe