5 curiozități despre alegerile din SUA! De ce americanii votează mereu marți

Marți, 5 noiembrie, americanii își decid viitorul! Fostul preşedinte republican Donald Trump şi actuala vicepreşedintă democrată Kamala Harris se luptă pentru a obține un mandat de patru ani la Casa Albă. Președinții americani au dreptul la maximum două mandate, consecutive sau nu. Alegerile prezidenţiale americane se bazează pe un sistem foarte special.

Colaj Doland Trump Kamala Harris
Sondajele arată o luptă strânsă între Trump și Harris (Foto: AFP)

De ce alegerile din SUA au loc doar marți

Alegerile federale din SUA au mereu loc marți după prima zi de luni a lunii noiembrie. Inițial, zilele alegerilor variau în funcție de stat, dar în 1845 a fost votată o lege care a stabilit o singură zi a alegerilor pentru întreaga țară. S-a decis că marți este o zi perfectă, întrucât oamenii  se duceau duminica la biserică, iar miercurea fermierii mergeau la piață în oraș pentru a-și vinde recoltele.

La acea vreme, călătoria până la stațiile de vot dura destul de mult, iar din acest motiv s-a luat în considerare că nici luni nu ar fi o zi potrivită, deci marți de după prima zi de luni din noiembrie a rămas ca zi de vot pentru americani chiar și în zilele noastre. Oamenii pot vota prin poștă sau în persoană.

Americanii pot vota și anticipat

Conform sistemului electoral american, oamenii pot vota și anticipat. Din 244 de milioane de cetățeni eligibili, 75 de milioane au votat anticipat, conform numărătorii efectuate sâmbătă de Universitatea din Florida. În funcție de stat, votarea anticipată se poate face cu cel puțin 10 zile înainte de ziua oficială a votului.

Ce sunt electorii?

În sistemul american, voturile exprimate de public în favoarea unui candidat la președinție sunt menite să aleagă „electorii” acelui candidat. Sistemul datează din Constituţia de la 1787. Există un total de 538 de electori - cei mai mulţi dintre ei sunt reprezentanţi aleşi şi oficiali locali ai partidelor, însă numele lor nu apar pe buletinele de vot, relatează News.ro. Fiecare stat are atâţia electori câţi membri aleşi sunt în Camera Reprezentanţilor (număr determinat în funcţie de populaţie) şi în Senat (doi pentru fiecare stat).

De exemplu, California, are 55, iar Texas 38. Vermont, Alaska, Wyoming şi Delaware au doar trei. Candidatul care obţine majoritatea voturilor într-un stat primeşte toţi alegătorii din statul respectiv, cu excepţia Nebraska şi Maine, care îşi distribuie alegătorii pe bază proporţională.

Ce înseamnă „swing states”

„Swing states”, în traducere „statele oscilante”, pot schimba total rezultatul. Ele sunt cele 7 teritorii care nu înclină în mod clar spre un partid sau altul: Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Georgia, Carolina de Nord, Arizon și Nevada. De exemplu, Wisconsin a fost pierdut de democrați în 2016 și câștigat în 2020, iar Arizona, stat considerat republican, l-a ales pe democratul Joe Biden în 2020. 

S-ar putea ca învingătorul să nu fie clar imediat după închiderea urnelor

Câştigătorul cursei extrem strânse dintre democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump s-ar putea să nu poată fi cunoscut decât la câteva zile după închiderea urnelor. Odată cu numărarea buletinelor de vot din fiecare stat, harta se poate înroși sau albăstri de la un moment la altul.

În 2020, Trump părea să conducă în noaptea alegerilor, însă dimineața Joe Biden era învingător. Într-o medie a 337 de sondaje naționale, care au fost compilate de The Hill șii Decision Desk HQ, Trump este la egalitate cu Harris, la 48,3% din intențiile de vot.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fructe pexels jpg
image png
teren agricol
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
femeie 102 ani jpeg
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan
stat bloc romania jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net