De ce alegerile din acest an sunt unice în vasta istorie a Americii. Care sunt atribuțiile președintelui american

Ultima actualizare:

Doar două zile îi mai despart pe americani de ziua în care își vor alege președintele pentru următorii patru ani. Alegerile, care nu seamănă cu niciunele de până acum din istoria Americii, au o miză uriașă, iar ochii întregii lumi sunt ațintiți spre ziua de 5 noiembrie. Pentru prima oară în istoria Statelor Unite o femeie de culoare, Kamala Harris, are șanse mari să devină următorul președinte american, după gestul unic în istoria SUA al lui Joe Biden de a renunța la cursa prezidențială. Pe de altă parte, contracandidatul său, ex-președinte Donald Trump, este singurul din vasta istorie a Americii care a fost condamnat pentru o infracţiune penală. Un alt aspect ieșit din comun al acestor alegeri este numărul uriaș de americani care a votat anticipat: peste 70 de milioane.

Diferență insignifiantă între cei doi candidați

Kamala Harris Donald Trump/ FOTO: Getty Images

Așadar, la 5 noiembrie 2024, Statele Unite ale Americii aleg un nou preşedinte, între candidaţii Donald J. Trump (republican, al 45-lea preşedinte american) şi Kamala Harris (democrată, actuală vicepreşedintă a SUA).

Alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie 2024 reprezintă cea de-a 60-a alegere prezidenţială din istoria SUA.

Cu puţin timp înaintea zilei scrutinului, sondajele de opinie indică o cursă extrem de strânsă între Harris și Trump. La acest moment, totul depinde de cele şapte state cheie. Acestea vor decide rezultatul votului.

Beyonce și Kamala Harris. FOTO X

În trei dintre aceste așa-numite state „Blue Wall” - Michigan, Pennsylvania și Wisconsin - diferența dintre candidați, Kamala Harris pentru democrați și Donald Trump pentru republicani, era mai mică de 1%.

Cei doi s-au concentrat în ultimele zile pe un turneu în forță în aceste state de unde amândoi candidații speră să câștige voturile câștigătoare.

Ce atribuții va avea noul președinte SUA

În SUA, preşedintele cumulează atât atribuţiile unui şef de stat, cât şi pe cele ale unui prim-ministru, astfel încât preşedintele conduce executivul (administraţia), într-un tip de regim, cunoscut în literatura de specialitate ca regim prezidenţial. Regimurile prezidenţiale sunt caracterizate de o separare rigidă a puterilor în stat (legislativ, executiv şi judiciar) şi sunt definite în opoziţie cu regimurile parlamentare.

Într-un regim prezidenţial, preşedintele este puternic şi independent, are legitimitate populară, şi puteri extinse de politică internă şi externă.

Independenţa preşedintelui faţă de legislativ este dată de alegerea sa populară, şi nu de către parlament ca în regimurile parlamentare.

Casa Albă văzută de afară jpg

În sistemele prezidenţiale, preşedintele nu este doar deţinătorul puterii executive, ci şi şeful simbolic al statului şi poate fi înlăturat între alegeri doar prin procedura de destituire, conform Agerpres.

 De asemenea, timp de peste două secole, Constituţia americană a rămas în vigoare, ca urmare a unor principii de separaţie şi echilibru a puterilor în stat. Respectul pentru principiul separaţiei puterilor este adânc înrădăcinat în fiecare stat american, ca modalitate de apărare împotriva tiraniei, astfel încât fiecare putere să le poată controla pe celelalte două, conform www.annenbergclassroom.org, www.whitehouse.gov şi www.archives.gov.

De asemenea, preşedintele este responsabil pentru implementarea şi aplicarea legilor survenite de la Congres şi, în acest scop, numeşte şefii agenţiilor federale, şi pe cei ai Cabinetului.

Deciziile executive sunt luate de preşedinte, iar membrii cabinetului sunt oficial consideraţi consilieri ai preşedintelui pe domeniile legate de responsabilităţile oficiilor lor. 

Preşedintele numeşte, de asemenea, şefii a peste 50 de comisii federale independente.

Preşedintele american are atributul de a negocia şi semna tratate, pe care Senatul le ratifică ulterior. Preşedintele are, de asemenea, puterea de a extinde graţierea şi clemenţa pentru crimele federale, se mai arată pe site-ul www.whitehouse.gov.

Constituţia Statelor Unite ale Americii a fost scrisă în 1787, ratificată în 1788 şi este în vigoare din 1789, fiind cea mai longevivă cartă constituţională din lume.

Alegeri parlamentare 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene, Albert și gemenii, Foto Palatul Princiar jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
1 masca pentru par uscat jpg jpeg
shutterstock 2450417569 jpg
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 20 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
vladimir putin gettyimages jpg
Marcel Ciolacu declaratii dupa alegerile parlamentare 2024  Foto Inquam Photos  Octav ganea (6) jpg
Gara de Nord FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net