Ultimele clipe din viața liderului Hamas. Filmul uciderii lui Yahya Sinwar. VIDEO

18 octombrie 2024 6:14   Internațional
Ultima actualizare:

Au apărut noi informații cu privire la atacul în care liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost eliminat de forțele de apărare israeliene (IDF).

Evenimentul s-a desfășurat în data de 16 octombrie, în jurul orei locale 10:00, atunci când un soldat din cadrul Batalionului 450 al IDF a observat un individ suspect care pătrundea într-o clădire situată în cartierul Tel Sultan din Rafah, conform relatărilor oferite de publicația The Times of Israel.

Soldatul a acționat prompt și a raportat situația comandantului său, care a dat ordinul de a deschide focul asupra locației. În jurul orei 15:00, o dronă militară a surprins imagini cu trei persoane care părăseau clădirea respectivă.

Doi dintre suspecți se deplasau în față, aparent deschizând calea celui de-al treilea, care s-a dovedit a fi Yahya Sinwar. În acel moment, armata israeliană a deschis din nou focul, rănind cele trei persoane.

Cei doi teroriști răniți au reușit să se refugieze într-o clădire din apropiere, în timp ce Sinwar s-a ascuns singur într-o altă clădire. IDF a trimis tancuri care au atacat ambele clădiri, iar o dronă a fost folosită pentru a investiga interiorul camerei unde se ascunsese Sinwar.

Ce se vede pe ultimele imagini din viață a liderului Hamas

Drona a surprins imagini cu un bărbat cu brațul rănit și fața acoperită, identificat ulterior ca fiind Sinwar. Într-o încercare disperată de a scăpa, acesta a aruncat un băț în direcția dronei. În acel moment, forțele israeliene au tras un nou obuz asupra sa.

A doua zi dimineață, trupele israeliene au revenit pentru a cerceta zona și au identificat trupul lui Sinwar, confirmându-i identitatea prin teste ADN. Unul dintre soldați a declarat că în acel moment, nu știau că persoana vizată era chiar liderul Hamas.

O fotografie realizată la fața locului îl arăta pe Sinwar având asupra sa bani, bomboane Mentos și o carte de identitate.

În urma atacului, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că moartea liderului Hamas este „un pas important”, dar a avertizat că aceasta nu marchează sfârșitul războiului din Gaza. Netanyahu a subliniat că deși „răul a primit o lovitură severă”, conflictul continuă, iar sarcinile rămase de îndeplinit sunt numeroase.

Totodată, el a explicat că eliminarea lui Sinwar reprezintă o etapă majoră în campania împotriva Hamas, organizație responsabilă pentru atacul devastator asupra sudului Israelului din 7 octombrie 2023, care a declanșat această escaladare a conflictului.

Mai multe