Curtea Penală Internațională cere mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și pentru mai mulți lideri Hamas. „Lumea a fost șocată”

Mandate de arestare au fost solicitate atât pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, cât și pentru liderul militar al Hamas, Yahya Sinwar, pentru acuzații de crime de război, cât și de crime împotriva umanității, în timpul atacurilor Hamas, care au avut loc pe 7 octombrie.

Un mandat de arestare a fost cerut pentru Netanyahu
Un mandat de arestare a fost cerut pentru Netanyahu

Într-un interviu acordat pentru CNN, Karim Khan, procurorul șef al Curții Penale Internaționale a explicat că vor fi solictate mandate de arestare pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, cât și pentru Yahya Sinwar, lider militar al Hamas.

De asemenea, astfel de mandate au fost solictate și pentru Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, cât și pentru doi lideri ai Hamas: liderul Brigăzilor Al Qassem, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, cunoscut și ca Mohammed Deif, cât și pentru liderul politic al formațiunii, Ismail Haniyeh.

Această decizie îl pune pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în aceași linie cu Vladimir Putin, pentru care a fost emis un mandat de arestare pentru războiul lansat de Moscova în Ucraina. De asemenea, aceste mandate reprezintă o premieră, fiind vorba despre politicieni dintr-un stat aliat al Statelor Unite.

Mandate de arestare emise de Curtea Penală Internațională

Urmează ca un grup de judecători de la Curtea Penală Internațională să analizeze cererea procurorului șef. Karim Khan a mai explicat și că acuzațiile aduse lui Sinwar, Haniyeh și al-Masri includ fapte precum „exterminare, omor, luarea de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”.

„Lumea a fost șocată pe 7 octombrie când oamenii au fost smulși din dormitoarele lor, din casele lor, din diferitele kibutzuri din Israel”, a mai spus procurorul șef Karim Khan, în interviul acordat pentru CNN. În privința acuzațiilor aduse lui Netanyahu și Gallant, Khan mai spune că acestea includ acuzații precum „provocarea exterminării, provocarea de foamete ca metodă de război, inclusiv refuzul aprovizionării umanitare, țintirea deliberată a civililor în perioadă de război.”

Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale, însă aceasta spune că are jurisdicție asupra Ierusalimului de Est, a Cisiordaniei, cât și asupra Gaza.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cora pearl
explozii liban afp jpg
pestera ghetarul focul viu jpg
caius covrig jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net