Cine era Ismail Haniyeh, șeful Hamas ucis în Iran. Gruparea anunță răzbunare pentru crima care „nu va rămâne nepedepsită”

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran, Iran, conform anunțului făcut miercuri de către gruparea militantă palestiniană Hamas, informează Reuters.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, alături de soția lui / foto: X
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, alături de soția lui / foto: X

Haniyeh, care a aderat la Hamas la sfârșitul anilor 1980, a participat marți la ceremonia de depunere a jurământului noului președinte iranian, Masoud Pezeshkian. Moartea sa este în prezent subiectul unei anchete în Iran.

Reacții și declarații

UPDATE: Un oficial al Hamas a declarat că asasinarea lui Haniyeh „nu va rămâne nepedepsită”, conform Reuters.

Moussa Abu Marzouk, un înalt oficial al Hamas, a denunțat uciderea lui Haniyeh ca fiind un „act de lașitate care nu va rămâne nepedepsit”, într-un interviu pentru Al-Aqsa TV, televiziunea afiliată grupului militant.

De asemenea, Mohammed Ali al-Houthi, liderul Comitetului Revoluționar Suprem al Houthi din Yemen, a condamnat atacul, declarând că „țintirea lui Ismail Haniyeh este o crimă teroristă odiosă și o încălcare flagrantă a legilor și valorilor fundamentale”.

Sami Abu Zuhri, alt oficial de rang înalt din Hamas, a afirmat că „asasinarea fratelui Haniyeh de către ocupația israeliană reprezintă o escaladare gravă menită să frângă voința Hamas și a poporului nostru, vizând scopuri false.

Confirmăm că această escaladare nu își va atinge obiectivele. Hamas este un concept și o instituție, nu doar persoane. Vom continua pe acest drum indiferent de sacrificii și suntem încrezători în victorie.”

Contextul asasinatului din Iran

UPDATE: Conform presei internaționale, Ismail Haniyeh a fost prezent marți la ceremonia de depunere a jurământului noului președinte iranian, Masoud Pezeshkian.

Haniyeh, în vârstă de 62 de ani, s-a născut într-o tabără de refugiați din apropierea orașului Gaza și s-a alăturat Hamas la sfârșitul anilor 1980.

Pe măsură ce organizația a câștigat influență, Haniyeh a avansat în ierarhie, fiind numit parte a unei „conduceri colective” secrete în 2004 și ulterior prim-ministru al Autorității Palestiniene în 2006.

În 2017, el a devenit liderul grupului și a fost desemnat „terorist global special” de către Statele Unite.

De-a lungul carierei sale, Haniyeh a participat la negocieri de pace, inclusiv cu fostul președinte american Jimmy Carter, și s-a întâlnit cu lideri internaționali, cum ar fi emirul Qatarului, șeicul Hamad bin Khalifa al-Thani, și diplomatului chinez Wang Kejian, la începutul acestui an.

În aprilie, raidurile aeriene israeliene au dus la uciderea a trei dintre fiii lui Haniyeh și a patru nepoți, conform Hamas. Haniyeh a declarat că aceste pierderi nu vor afecta negocierile în curs legate de încetarea focului și eliberarea ostaticilor, afirmând: „Cine crede că atacarea copiilor mei în timpul negocierilor va determina Hamas să renunțe la cererile sale se înșeală”.

Casa Albă a confirmat că a luat cunoștință de rapoartele privind uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, însă purtătorul de cuvânt a evitat să ofere detalii suplimentare la acel moment.

Uciderea lui Haniyeh este subiectul unei investigații, iar rezultatele vor fi comunicate în cursul zilei, conform unei declarații a presei de stat iraniene, care citează Corpul Gardienilor Revoluției Islamice.

IRGC (Corpul Gardienilor Revoluției Islamice) a exprimat condoleanțe „eroicei națiuni palestiniene, comunității musulmane, luptătorilor frontului de rezistență și nobilei națiuni iraniene pentru martiriul liderului senior al rezistenței palestiniene”, conform mass-media de stat.

Detalii despre Incident

ȘTIRE INIȚIALĂ: O declarație a facțiunii islamiste a menționat că Haniyeh a fost ucis într-un „raid sionist perfid asupra reședinței sale din Teheran”. Potrivit AFP, în timpul atacului a fost ucis și unul dintre membrii gărzii sale de corp.

„Reședința lui Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Rezistenței islamice Hamas, a fost atacată în Teheran, iar în urma incidentului, el și unul dintre garda sa de corp au fost martirizați”, a afirmat site-ul de știri Sepah al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice.

În 25 iunie, zece membri ai familiei lui Haniyeh au fost uciși într-un atac israelian asupra Taberei de Refugiați Al-Shati din Gaza.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Satul Târsa din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
454708605 8895222737161099 1234390086311424873 n jpg
Balea Lac scaled 1 logo jpg
monede valoroase depositphotos1 jpg
pensioanr uk jpg
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net