Țara care în sfârșit are două zile de weekend. S-a dezbătut luni de zile care să fie a doua zi

Ultima actualizare:

După luni de zile de dezbateri Parlamentul iranian a aprobat un proiect de lege pentru extinderea weekendului la două zile. Pâna acum doar ziua de vineri era declarată zi de odihnă. Discuțiile privind cea de-a doua zi au fost lungi. Inițial a fost aleasă ziua de joi, dar pentru că este parțial liberă, a fost exclusă din discuții. Totodată, săptămâna de lucru legală se scurtează cu patru ore, transmite AFP.

Săptmâna legală de lucru mai scurtă

Până acum, în Iran, vinerea era singura zi de odihnă. Foto: Teheran Times
Până acum, în Iran, vinerea era singura zi de odihnă. Foto: Teheran Times

Dacă proiectul de lege va fi aprobat de Consiliul Gardienilor, care este responsabil pentru conformitatea legilor, săptămâna legală de lucru va fi redusă de la 44 la 40 de ore, a relatat miercuri agenţia iraniană oficială de ştiri IRNA.

Proiectul de lege prezentat de guvern a fost adoptat de 136 de deputaţi, în timp ce 66 au votat împotrivă, după luni de dezbateri privind alegerea celor două zile ale weekendului.

În prezent, vinerea este singura zi liberă săptămânală, în timp ce joia este considerată o zi lucrătoare cu jumătate de normă, adesea doar dimineaţa.

Sâmbăta cea de-a doua zi de weekend

Alegând sâmbăta în loc de joi, Iranul se apropie de majoritatea ţărilor majoritar musulmane din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

În ultimele luni, economiştii au avertizat împotriva alegerii unui weekend care să includă ziua de joi, pentru că asta ar cântări asupra comerţului dintre companiile iraniene şi cele străine, limitat la trei zile (luni, marţi şi miercuri) pe săptămână.

Unele figuri religioase şi-au exprimat opoziţia faţă de alegerea zilei de sâmbătă, pentru a nu imita ţările cu tradiţie creştină şi evreiască.

Cu toate acestea, un parlamentar a declarat miercuri că un cleric şiit de rang înalt, ayatollahul Javadi Amoli, nu a ridicat nicio obiecţie religioasă faţă de alegerea zilei de sâmbătă.

Iranul este una dintre țările cu cele mai multe sărbători legale în fiecare an. Are 27 de zile libere, la egalitate cu Cambodgia și Vietnam, dar numai în Cambodgia, lucrătorii sunt plătiți pentru toate zilele de sărbători legale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net