Elveţia a câştigat Eurovision 2024. Competiţia nu a fost lipsită de momente tensionate din cauza războiului din Gaza

Ultima actualizare:

Elveția este țara care a câștigat Eurovision 2024, prin Nemo, în vârstă de 24 de ani, cu melodia „The Code”. Momentul a fost sărbătorit de sute de oameni pe străzile elveţiene. Competiția nu a fost, însă una lipsită de conflicte. Concurentul Ţărilor de Jos a fost descalificat înainte de marea finală din cauza unui incident în care a fost implicată o femeie din echipa de producţie.

Nemo, concurentul în vârstă de 24 de ani Foto: Profimedia Images
Nemo, concurentul în vârstă de 24 de ani Foto: Profimedia Images

„The Code” - melodia câştigătoare a lui Nemo 

„Nu am spart doar codul, am spart şi trofeul”, a spus Nemo, râzând, la conferinţa de presă de după victorie, referindu-se la versurile melodiei cu care a câştigat competiţia. Melodia câştigătoare a lui Nemo, „The Code” a fost scrisă de Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann, Linda Dale şi Nemo Mettler şi îmbină opera, rap, pop.

„«The Code» spune povestea călătoriei pe care am început-o realizând că nu sunt nici bărbat, nici femeie”, a afirmat anterior Nemo, ceea ce îi acordă micuţei ţări alpine, campioană a neutralităţii politice, a treia coroană într-o competiţie care îşi propune să fie apolitică. Aceasta este prima victorie a Elveţiei de la „Ne partez pas sans moi” interpretat de Celine Dion în 1988. Israelul a primit 323 de puncte din partea publicului. Top cinci după votul juriilor: Elveţia - 365 de puncte, Franţa - 218, Croaţia - 210, Italia - 164, Ucraina - 146.

Concurentul olandez Joost Klein a fost eliminat

Reprezentantul EBU a fost huiduit şi atunci când a anunţat cui revin cele 12 puncte din partea Ţărilor de Jos. Juriul olandez a refuzat să îşi anunţe propriul vot după ce Joost Klein a fost descalificat în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de producţie, a anunţat anterior EBU.

Anunţul rezultatelor juriului din Israel a fost huiduit zgomotos în arenă. Aceştia au acordat 12 puncte Luxemburgului. Martin Österdahl, supervizorul executiv al Eurovision, a fost huiduit de public când a confirmat că votul din această seară a fost verificat.  Reacţia a fost cauzată de decizia EBU de a-l elimina pe concurentul olandez Joost Klein. La Malmö au participat 25 de ţări, printre favoritele la victorie numărându-se Croaţia, Elveţia, Israel şi Ucraina.

A fost descalificat din cauza unui incident în care a fost implicată o femeie

Juriile naţionale au votat, vineri, şi rezultatele lor vor fi anunţate în scurt timp. Pentru prima dată în istorie, o ţară a fost descalificată din competiţie, după ce cântăreţul şi rapperul olandez Joost Klein a fost exclus din spectacolul principal din cauza, potrivit EBU, a unui incident în care a fost implicată o femeie din echipa de producţie.

Poliţia din afara arenei a confirmat că a folosit gaze cu piper asupra protestatarilor pro-palestinieni care se opuneau participării Israelului la concurs, ca urmare a conflictului din Gaza.

Un protestatar, arestat şi mai mulţi sunt în arest

Un protestatar a fost arestat şi mai mulţi sunt în arest, a anunţat poliţia din Malmo Sâmbătă seară, poliţia din Malmo a declarat că a „gestionat o serie de adunări publice neautorizate”, la fiecare dintre acestea participând aproximativ 100 de persoane.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat: „În unele cazuri, poliţia a fost întâmpinată cu violenţă şi a folosit atunci spray-uri cu piper pentru a-şi putea îndeplini sarcinile”. O persoană a fost arestată sub suspiciunea de violenţă împotriva unui oficial, a precizat purtătorul de cuvânt, iar şapte au fost arestate în temeiul articolului 13 din Legea poliţiei, care implică tulburări grave sau risc de dezordine.

Artista israeliană Eden Golan, a cărei prezenţă la Malmo a generat controverse aprinse în timp ce ţara ei este în război împotriva Hamas în Gaza, s-a clasat pe locul cinci, obţinând 323 de puncte cu cântecul „Hurricane”. Versiunea iniţială a piesei a trebuit modificată deoarece făcea aluzie la atacul grupării islamiste Hamas care a însângerat Israelul la 7 octombrie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
netflix pixabay jpg
bianca dragusanu dan capatos colaj instagram jpg
dani otil
nicu paleru jpeg
netflix pixabay png
andreea mantea
netflix pixabay jpg
andreea marin facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net