Un bebeluș complet paralizat de o toxină extrem de rară, salvat cu un remediu de la mii de kilometri distanță
Un bebeluș de șase luni, ajuns complet paralizat din cauza unei toxine extrem de rare, a fost salvat după ce medicii au reușit să aducă remediul de la mii de kilometri distanță. Un singur loc în lume deținea antitoxina care îi putea salva viața micuțului. Mobilizarea a fost exemplară, iar băiețelul a fost salvat, scrie BBC.
Un caz extrem de rar
Thomas, din Bournville, a fost diagnosticat la câteva zile după ce a fost transportat de urgență la spital de mama sa pe 28 noiembrie anul trecut, îmbolnăvindu-se acasă.
Era letargic și nu se hrănea. În timpul nopții copilul a fost găsit în pat complet paralizat, iar părinții lui au mers cu el de urgență la spital, unde i s-a făcut o tomografie, apoi a fost transferat la Unitatea de Terapie Intensivă Pediatrică a spitalului unde a fost intubat și pus în comă indusă.
„Starea lui Thomas a devenit rapid foarte gravă”, a spus mama micuțului.
„Era complet paralizat”.
Părinții lui Thomas se întrebau dacă se va mai trezi vreodată. Medicii din Birmingham au stabilit că micuțul suferă de botulism infantil, o afecțiune atât de rară, încât experții vorbesc de un număr mai mic de 20 al cazurilor de pe teritoriul Marii Britanii cu acest diagnostioc.
Un consultant neurolog pediatru a fost primul care a sugerat că Thomas ar putea avea botulism.
„Toate simptomele lui Thomas au indicat spre botulism, deși era ceva ce niciunul dintre noi din spital nu mai văzuse”, a spus specialistul.
Totuși, copilul a primit o șansă la viață. Antitoxina necesară lui Thomas a fost găsit într-un singur loc în lume și anume într-un spital din California.
Antitoxina a ajuns la unitate în mai puțin de 48 de ore și i-a fost administrată lui Thomas, care a stat încă cinci săptămâni în spital.
Acum s-a întors acasă cu familia și și-a recăpătat cea mai mare parte din mobilitate.
Cum s-a îmbolnăvit copilul
Botulismul este o afecțiune care pune viața în pericol, cauzată de toxina botulină, ai cărei spori pot contamina alimentele și pot fi găsite foarte rar în sol și praf.
Substanța chimică este, de asemenea, utilizată în producția de Botox.
„Ca aproape toate cazurile de botulism infantil, cauza nu a fost identificată.
Sfatul nostru este să nu le oferiți miere copiilor sub vârsta de un an, deoarece se știe că aceasta conține spori botulinici”, au transmis medicii care l-au tratat pe Thomas.