Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 s-a produs în Croația
Un cutremur cu magnitudinea 5,3 a a avut loc joi, 16 februarie, în Croația, la o adâncime de 10 kilometri.
Un cutremur puternic a lovit insula Krk din Croația. Epicentrul cutremurului a fost pe insula Krk și s-a simțit în capitala Zagreb. Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC) raportează că seismul a avut o magnitudine de 5,3.
"Nu a durat mult, dar chiar a zguduit clădirea. Încă tremur", a raportat un martor ocular din Zagreb, potrivit presei locale. Se pare că cutremurul din Krk a avut loc la o adâncime de 10 kilometri la 10:47, dimineața (ora locală).
Cutremur puternic și în România
Acesta marchează un alt cutremur puternic în Balcani în această săptămână, în condițiile în care România a fost lovită luni și marți, în ambele cazuri cutremurele având magnitudinea de peste 5,0 grade pe scara Richter. Cutremurele din Oltenia i-au surprins, însă și pe specialiști, având în vedere că un seims cu magnitutdinea de peste 5 nu s-a mai produs în zonă din 1943.
Amintim că Oltenia a continuat să se clatine și azi-noapte. După ora 3 dimineața, oamenii au fost treziţi de un cutremur de 4,2 pe Richter, produs la o adâncime de 11 kilometri. În total, au fost peste 160 de replici în două zile.
Evenimentele vin după cutremurul mortal din Turcia și Siria de săptămâna trecută, unde au și-au pierdut viața peste 41.000 de persoane.
Ce spun specialiștii
În ciuda ultimelor două cutremure din Oltenia, specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului spun că acestea nu au legătură cu seismul devastator din Turcia.
Specialiștii consideră că distanța este prea mare, iar în plus epicentrele cutremurelor se află pe plăci tectonice diferite.
Placa anatoliană este cea care s-a mișcat violent săptămâna trecută și a generat dezastrul din Turcia. Aceasta s-a ciocnit de placa arabă în sud, ceea ce a generat o mișcare către vest, fără a intra în contact cu placa tectonică europeană.