Un gigant auto cu profituri de miliarde de euro își mută afacerea din Polonia în România

22 aprilie 2024 5:41   Internațional
Ultima actualizare:

Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează aproximativ 430 de angajaţi. Întreaga producţie va fi mutată în România, relatează Profit.ro, citat de News.ro

Câți angajați are Michelin în România

Michelin şi-a început activitatea în România în 2021, iar în prezent are peste 4400 de angajaţi, 3 fabrici, 2 la Zalău şi una la Floreşti, o reţea comercială şi un centru de servicii partajate.

Începând cu anul 2018, Bucureştiul a devenit centru de coordonare a regiunii Europa Centrală care include 20 ţări printre care Albania, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia sau Ungaria, potrivit site-ului companiei.

Dinl 2005, România a devenit centru regional pentru operaţiunile comerciale ale grupului Michelin în Albania, Bulgaria, Croaţia, Bosnia, Macedonia, Muntenegru şi Serbia.

De ce mută Michelin fabrica din Polonia în România

Grupul francez va închide fabrica din Polonia, promiţând în acelaşi timp că cei 430 de angajaţi nu vor fi concediaţi, ci relocaţi către alte unităţi ale grupului, fie că produc anvelope pentru autoturisme sau maşini agricole, notează Profit.ro.

Gigantul auto francez are mai multe fabrici în Olsztyn, respectiv Uzina de anvelope pentru vehicule de pasageri şi comerciale, Uzina de anvelope agricole, Uzina de semifabricate, Uzina de matriţe.

Argumentul acestei mutări stă în costurile mai mici de pe piaţa românească.

Costurile de producție prea mari din Polonia au determinat conducearea companiei să închidă o fabrică Michelin din această țară. 

În acest context, activitatea de la uzina din Polonia va ajunge în portofoliul fabricii Michelin de la Zalău, aceasta fiind cea care produce în prezent în România anvelope pentru vehicule comerciale și utilaje.

De altfel, această uzină tocmai a beneficiat de investiții masive.  „Chiar acum investim masiv la Zalău. Tot în țara dvs. avem un puternic hub administrativ care este foarte eficient. Avem însă ceva dificultăți cu recrutarea de personal. Am fost surprinși să vedem că la Zalău e greu de găsit angajați. Dar suntem foarte mulțumiți cu activitatea din România. (…) De fiecare dată când apar noi oportunități de afaceri ne uităm la România și, dacă se potrivește, investim acolo”, declara Florent Menegaux pentru Economica.net. 

Mai multe