Un paradis turistic din Italia nu mai poate primi turiști. Avertizări pe siteurile de rezervări
Situat pe vârful unui deal în Sicilia, Agrigento este un adevărat paradis, extrem de popular printre turiștii din întreaga lume. Recent, atoritățile au transmis o veste proastă celor care se pregăteau să ajungă pe insula italiană Sicilia. Mirificul Agrigento nu mai poate primi turiști. Pensiunile si hotelurile rămân închise.
Sicilia rămâne fără apă
Sub structurile arheologice și relicvele Văii Templelor se află un vechi sistem de apeduct asemănător unui labirint care captează apă și astăzi.
Dar acest apeduc precum și altele construite în timpurile moderne sunt atât de uscate încât micile hoteluri și pensiuni din oraș și de pe coasta din apropiere sunt nevoite să rămână închise și să refuze turiștii. Nu au suficientă apă pentru a garanta oaspeților lor o toaletă cu apă sau un duș după o zi toridă.
Sicilia a început să impună restricții de apă încă din luna februarie, când regiunea a declarat stare de urgență pe fondul unei secete necruțătoare. Infrastructura învechită a devenit ineficientă, iar penuria de apă s-a acutizat.
Turismul și agricultura, două sectoare cruciale pentru economia Siciliei, sunt grav afectate.
Încă de la începutul anului, autoritățile au impus raționalizarea de apă pentru mai mult de 1 milion de localnici din 93 de comunități.
Situația este atât de gravă încât unii trebuie să reducă consumul de apă cu până la 45%. A fost impus un program sever de funcționare a robinetelor în timpul zilei, iar noaptea furnizarea de apă este oprită.
Seceta este o problemă pentru întreaga Italie, însă în Sicilia aceasta a fost declarată „extremă”.
Atenționări pe site-rile de rezervări
Hotelierii din Agrigento, Sicilia avertizează clienții cu privire la potențialele lipsuri și îi ajută pe vizitatori să își găseacă alte locații pentru cazare unde se pot folosi de apă și unde restricțiile sunt mai puțin severe.
„Pe bună dreptate, oamenii ne cer asigurări înainte de a veni, dar nu știm ce să spunem”, a declarat pentru CNN, Giovanni Lopez proprietarul unei pensiuni din Sicilia.
„Situația afectează rapid întregul sector de cazare turistică, ceea ce riscă consecințe economice grave, având în vedere că turismul este un sector pe care se bazează aproape toată lumea din această parte a Siciliei”, a mai spus el.
Guvernul regional sicilian a cerut Romei subvenții pentru a importa apă din continent, dar nu există încă un plan concret pentru a ajuta insula.