Un tablou de Monet, atacat cu piure de cartofi. Cât valorează celebra pictură

26 octombrie 2022 8:56   Internațional
Ultima actualizare:

Un tablou de Monet a fost atacat cu piure de cartofi de militanţii ecologişti. Incidentul vine la doar câteva zile după ce o pictură a lui Van Gogh a fost asaltată cu supă de roșii.

Pe 14 octombrie, două activiste din mişcarea Just Stop Oil au aruncat cu supă de roşii asupra capodoperei lui Van Gogh „Sunflowers” la National Gallery din Londra. La doat câteva zile după acel episod, o operă a lui Monet a fost noua țință a militanților ecologiști.

Duminică, „Les Meules”, de Claude Monet, a fost asaltată cu piure de cartofi într-un muzeu din Germania, informează AFP.  Celebrul tablou era, totuși, protejat de un geam.

„Dacă e nevoie de un tablou - asupra căruia să aruncăm piure de cartofi sau supă de tomate - ca să determinăm societatea să-şi amintească că goana după combustibili fosili ne omoară, atunci o să vă oferim piure de cartofi pe tablou!” au declarat activiştii ecologişti din mişcarea Last Generation, care au publicat o înregistrare video cu acţiunea lor.

Cât valorează tabloul lui Monet

Tabloul lui Monet „Les Meules” („Căpiţe de fân”) se află în Muzeul Barberini din Potsdam şi face parte din colecţia miliardarului Hasso Plattner.

Celebra operă de artă a fost cumparată la licitaţie în 2019 pentru 111 milioane de dolari. Pictura este împrumutată permanent muzeului din Germania, potrivit Agerpres. 

Trebuie precizat că acesta este cel mai scump tablou a lui Claude Monet. Din păcate, duminică, 23 octombrie, doi activişti au aruncat cu piure în pictură după care s-au aşezat în în genunchi, cu spatele la tablou şi cu o mână lipită de zid.

„Trebuie să aruncăm cu piure în tablou ca să ascultaţi? Acest tablou nu va mai valora nimic dacă va trebui să ne luptăm pentru a găsi ceva de mâncare”, a afirmat unul dintre cei doi activişti.

Cei doi tineri au fost arestaţi de forţele de ordine.

Din fericire, tabloul nu a suferit nicio pagubă, au precizat reprezentanții muzeului din Potsdam. „Les Meules” va putea fi din nou admirat începând de miercuri, 26 octombrie.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe