VIDEO O lumină puternică pe cerul Marocului înainte de cutremur bulversează experții. Fenomen prevestitor sau explozie?

13 septembrie 2023 6:29   Internațional

Experții încearcă să explice apariția unior lumini puternice pe cerul Marocului cu puțin timp de producerea cutremurului devastator cu magnitudinea de 6,8, cel mai mare din ultimii 120 de ani. O lumină puternică abastră ca a unei explozii a luminat cerul deasupra Marocului, iar aceasta a fost surprinsă din diferite unghiuri de mai multe camere de supraveghere. Blițul extrem de puternic a fost surprins și de turiști care filmau orașul noaptea. Specialiștii încearcă să găsească explicații.

Luminile inexplicabile, similare cu cele observate în Turcia

Lumea rămâne cuprinsă de teamă și uimire în urma cutremurului catastrofal care a lovit Marrakech și zonele învecinate în Maroc, vineri seară, soldându-se cu peste 2.900 de morți. A avut loc în jurul orei 23.00 și a fost resimțit în locații îndepărtate precum Portugalia și Algeria.

USGS numește astfel de fenomene luminoase asociate cu cutremurele ca fiind „lumini de cutremur” (EQL). Aceste lumini, deși rare, au fost raportate în timpul unor activități seismice recente în țări precum Mexic, Turcia și Siria.

Fenomenul, un prevestitor al unei calamități iminente?

Pe măsură ce numărul morților crește, autoritățile caută imagini de supraveghere care au surprins fiecare moment dinaintea producerii dezastrului, relatează The Jerusalem Post.

Dezvăluiri recente arată că mai multe camere de securitate dintr-una dintre reședințele orașului au surprins explozii misterioase și o puternică lumină albastră pe cer, cu aproximativ trei minute înainte de seismul devastator.

Cauza care stă la baza acestor lumini nu a fost găsită, astfel că fenomenul rămâne inexplicabil și un subiect de dezbatere între experți. În timp ce unii geofizicieni cred în existența și autenticitatea EQL, alții rămân sceptici și se întreabă dacă acest fenomen nu este cumva un prevestitor al unei calamități iminente.

O ipoteză presupune că aceste fulgerări se manifestă ca răspuns la presiunea tectonică, activitatea seismică din vecinătate sau chiar erupțiile vulcanice. Cu toate acestea, cauza exactă a acestui eveniment deosebit rămâne neconfirmată.

Aparițiile luminoase ar indica cu apogeul presiunii tectonice

Aceste evenimente atmosferice luminoase sunt asociate cu activitatea seismică sau aparițiile cerești. Ele nu se manifestă în orice moment, ci apar în apropierea momentului și a epicentrului unui cutremur, unde presiunea tectonică este la apogeu.

Primul caz înregistrat de lumini de cutremur pe cameră datează din 1965, în timpul unui cutremur japonez. Ulterior, fenomene similare au fost observate în China în 2008, Italia în 2009 și Mexic în 2017.

Mai multe