Vladimir Putin pronunță pentru prima oară numele lui Navalnîi și face o declarație cinică despre moartea lui

18 martie 2024 7:13   Internațional

Vladimir Putin a fost reales președintele Federației Ruse pentru următorii şase ani potrivit rezultatelor parţiale ale alegerilor prezidenţiale. În primul său discurs, Putin a prezentat portretul unei Rusii „consolidate" de victoria sa şi care nu se va lăsa "intimidată" de adversarii săi, transmite AFP, citată de Agerpres. Liderul de la Kremlin a făcut și prima declarație despre moartea lui Aleksei Navalnîi.

„Se întâmplă”

Stăpânul Kremlinului, aflat la putere de aproape un sfert de secol, a întrunit peste 87% din voturi după numărarea a 98% din buletinele de vot, potrivit agenţiei oficiale ruse Ria Novosti care citează comisia electorală. Acesta este cel mai bun rezultat al său, la încheierea unui scrutin din care a fost exclusă opoziţia.

În primele sale comentarii referitoare la moartea lui Navalnîi, Putin a spus despre decesul acestuia: "Se întâmplă. Nu se poate face nimic în privinţa asta. Asta e viaţa".

Declarația a fost neobişnuită deoarece Putin a făcut referire în mod repetat la Navalnîi pronunţându-i numele pentru prima dată în ultimii ani.

Putin a declarat luni, tot fără a oferi dovezi, că, cu câteva zile înainte de moartea lui Navalnîi, "anumiţi colegi, nu din administraţia (prezidenţială)" i-au vorbit despre "o idee de a-l schimba pe Navalnîi cu anumite persoane deţinute în penitenciare din ţări occidentale". El a spus că a susţinut ideea.

"Credeţi sau nu, dar persoana care vorbea cu mine nici măcar nu şi-a terminat fraza când am spus: "Sunt de acord", a declarat Putin ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist despre moartea lui Navalnîi. El a adăugat că singura sa condiţie a fost ca Navalnîi să nu se întoarcă în Rusia.

„Dar, din păcate, s-a întâmplat ce s-a întâmplat", a spus Putin.

Ce a scris pe buletinul de vot Iulia Navalnaia, văduva opozantului

Iulia Navalnaia a votat duminică la Ambasada Rusiei din Berlin, unde rușii au format o coadă impresionantă la ora prânzului, când a avut loc „Amiaza împotriva lui Putin”, prin care rușii din Federație și din întreaga lume au protestat față de liderul de la Kremlin.

Iulia Navalnaia a declarat că a scris numele de familie al soţului ei, Navalnîi, pe buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, după ce a făcut apel la simpatizanţii opoziţiei să procedeze la fel pentru a protesta față de Vladimir Putin.

„Bineînţeles, am scris numele 'Navalnîi' pentru că este imposibil ca la o lună înainte de alegeri, principalul opozant al lui Putin, deja încarcerat, să fie ucis”, a declarat ea presei după ce a votat la ambasada rusă din Berlin, potrivit Agerpres.

Mai multe