Modalitatea prin care o persoană poate deveni proprietarul unui teren sau al unei locuințe. Ce trebuie să știi

14 februarie 2024 18:04   Actualitate
Ultima actualizare:

În prezent, o locuință poate să intre în posesia ta, chiar dacă nu ai acte pe ea. Iată, așadar ce este uzucapiunea și ce modificări i-a adus Codul Civil în urmă cu mai bine de 12 ani.

Ce este, de fapt, uzucapiunea 

Uzucapiunea sau prescripția achizitivă reprezintă un mod de dobândire a proprietății sau a altor bunuri reale cu privire la un lucru, prin posedarea neîntreruptă a acestuia în tot timpul fixat de legea din România. Mai mult decât atât, acest lucru constituie alături de ocupațiunea o probă absolută de dobândire a dreptului de proprietare legat de o casă sau un teren. Aceasta poate fi de două feluri: tabulară și extratabulară. 

Noul Cod Civil ne mai spune că aceasta se clasifică și după cum este imobilul uzucapat este înscris sau nu în cartea funciară. Prima variantă este despre persoana care își înscrie dreptul de proprietate asupra unui imobil în cartea funciară fără a avea o cauză legitimă. 

Ce se mai arată în Lege

În această situație titlul de proprietate sau contractul în baza căruia a fost înscris dreptul în cartea funciară nu este valabil (nul, nelegitim, invalid), însă uzucapantul nu cunoaște acest lucru. Dacă nimeni nu contestă acest lucru din acel moment și până la împlinirea a unui termen de 5 ani, atunci uzucapantul devine proprietar.

Uzucapiunea extratabulară ne spune că dreptul de proprietate asupra unei case sau a unui teren poate fi înscris în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, adică în folosul celui care a posedat locuința timp de 10 ani. Condițiile pe care le impune această situație, conform codului Civil art 930, sunt următoarele: proprietarul înscris în cartea funciară a decedat, a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate sau imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.

Condițiile de a deveni proprietar pe casă sau teren

Pentru ca uzucapiunea să poată fi aplicată, anumite condiții trebuie întrunite în temeiul legii: să nu fie bunuri inalienabile – care nu se pot transmite între persoane fizice și nu pot face obiectul unei tranzacții civile; posesia să aibă cele 2 elemente de componente și anume cel material, sau corpus și cel psihologic, sau animus; posesia să fie utilă, fără vicii; posesia să curgă neîntrerupt. Potrivit legii, termenul de uzucapiune este de 10 ani; legea prevede și anumite condiții specifice în funcție de înscrierea sau neînscrierea în Cartea Funciară a posesorului ori a proprietarului.

Mai multe