Ce salariu trebuie să ai pentru a lua un credit de 70.000 de euro prin „Noua Casă”

În contextul recentei aprobări a Programului "Noua Casă" de către Guvern, cei interesați să-și achiziționeze o locuință cu un avans minim pot începe deja pregătirea dosarului. Cu toate acestea, cuantumul plafonului de garanții de un miliard de lei este mai mic decât în anul precedent. Pentru a înțelege ce venit minim ar trebui să aibă un solicitant pentru a accesa un credit de 70.000 de euro prin acest program, trebuie să analizăm detaliile și condițiile impuse.

Locuință. Foto: Shutterstock.
Locuință. Foto: Shutterstock.

Ce avans trebuie să dea cei care vor să-și ia o casă prin acest program

Conform reglementărilor, cei care doresc să cumpere o casă cu un preț de până în 70.000 de euro trebuie să ofere un avans de 5%, adică 3.500 de euro. Acesta este un avantaj semnificativ comparativ cu creditele ipotecare tradiționale, unde băncile solicită adesea un avans de 15%, echivalent cu 10.500 de euro în acest caz.

Ce venituri sunt necesare pentru a putea aplica la "Noua Casă"

Cu toate acestea, este important să notăm că, potrivit specialiștilor din piață, această sumă ar putea să nu fie suficientă pentru a achiziționa o locuință în marile orașe. Prin urmare, cei care doresc să obțină un credit de 70.000 de euro prin "Noua Casă" trebuie să aibă venituri considerabil mai mari decât în anii precedenți - cel puțin 5.400 de lei, cu mult peste salariul mediu. În comparație, în 2022, venitul minim necesar era de aproximativ 3.000 de lei.

Cât va fi rata lunară a creditului

De asemenea, rata lunară a creditului a crescut semnificativ în ultimii doi ani, de la aproximativ 1.400 de lei la 2.400 de lei în 2024. Acest aspect trebuie luat în considerare atunci când se evaluează capacitatea de rambursare a solicitantului.

Programul "Noua Casă" oferă și opțiunea de a achiziționa imobile cu valoare de până în 140.000 de euro. Cu toate acestea, avansul crește la 15%, adică 21.000 de euro, la fel ca în cazul unui credit ipotecar tradițional. Specialiștii consultanți subliniază că, în aceste condiții, creditele obișnuite devin mai atractive, având dobânzi fixe mai mici în primii 3 sau 5 ani, comparativ cu dobânzile variabile disponibile pentru "Noua Casă" (5,8% față de 7,97%).

Câți români au beneficiat de creditele garantate de stat

Până în prezent, 330.000 de români au beneficiat de creditele garantate de stat, iar aceste ajustări aduse Programului "Noua Casă" reflectă o încercare de a face accesul la locuințe mai ușor, dar totodată impun noi cerințe și calcule financiare pentru potențialii cumpărători.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net